Nemo lastig te vinden

De dierenacteurs uit de film ‘Finding Nemo’ worden bedreigd. Vooral met de zeeschildpadden gaat het slecht.

Het gaat niet goed met de vriendjes van de oranje en zwartwit gestreepte filmheld Nemo. De zeediertjes die in de beroemde tekenfilm Finding Nemo (2003) zo vrolijk rondzwemmen, zijn in het echt bedreigd in hun voortbestaan. Dat zeggen zeebiologen van natuurbeschermingsorganisatie IUCN (International Union for Conservation of Nature) en wetenschappers van de Canadese Simon Fraser University.

De onderzoekers keken naar meer dan 1.568 diersoorten uit 16 verschillende families die verwant zijn aan de vissen, haaien, garnalen, zeeschildpadden, pelikanen en wat al niet, die in de film een rol spelen. Een op de zes van de filmsterren blijkt bedreigd.

Dat schreven de onderzoekers onder leiding van bioloog Loren McClenachan van de Simon Fraser University vorige week in het wetenschappelijke blad Conservation Letters.

Het gaat vooral niet goed met de zeeschildpadden Crush en Squirt en hun familieleden. Alle soorten zeeschildpadden zijn bedreigd en zullen verdwijnen als ze niet beschermd worden. Meer dan de helft van alle soorten haringhaaien (Bruce en Chum), hamerhaaien (Anchor) en adelaarsroggen (Mr. Ray) is bedreigd. Van de 238 soorten zeepaardjes (Sheldon) gaan ruim honderd soorten zo hard achteruit dat zij dreigen uit te sterven. Ook de familie van Jacques, de poetsgarnaal met het Franse accent, zit in de knel.

Het grootste gevaar voor Nemo en zijn vriendjes is de mens, zegt onderzoeksleider Loren McClenachan. En dat gevaar is niet alleen het vervelende nichtje van de tandarts, zoals in de film. De grootste bedreiging is overbevissing en de illegale handel in dieren. Daarnaast spelen de opwarming van het klimaat, het verdwijnen van koraalriffen en watervervuiling een rol bij de achteruitgang van deze diersoorten.

Normaal schrijven serieuze wetenschappers in hun rapporten haast nooit over fantasiefilms als Finding Nemo. Maar nu maakten ze een uitzondering. Omdat ze juist wilde kijken in hoeverre populaire zeedieren bedreigd zijn. Want, zegt Loren McClenachan, als de filmsterren van de zee al in gevaar zijn, hoe moet het dan wel niet staan met de duizenden soorten zeedieren die niet zo bekend zijn? Nemo en zijn vriendjes kunnen helpen mensen ervan bewust te maken dat het leven in zee ten onder gaat als we zo doorgaan.

Sander Voormolen

    • Sander Voormolen