Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Moslimbroederschap ontkent plegen zelfmoordaanslagen Damascus

De aanslagen in Damascus richtten gisteren grote schade aan en kostten aan zeker veertig mensen het leven. Foto AFP / Louai Beshara

De Syrische Moslimbroederschap zou vanochtend op een eigen website de verantwoordelijkheid voor de dubbele aanslag van gisteren in Damascus hebben opgeëist. Een woordvoerder van de beweging ontkende deze berichten echter later vandaag weer.

Het Franse persbureau AFP berichtte vanochtend op basis van een aan de Moslimbroederschap toegeschreven website dat de groepering een verklaring heeft uitgegeven waarin staat dat een van hun brigades erin geslaagd is het gebouw van de staatsveiligheidsdienst in het hart van de hoofdstad te treffen. De verklaring spreekt van “een succesvolle operatie” van “onze glorieuze mannen”. De opstellers van de tekst tonen zich verheugd over de “vele doden en gewonden uit de kringen van Assad”.

Het AFP trok vanmiddag even na een uur het bericht over de verklaring in nadat een officiële woordvoerder van de Moslimbroederschap tegenover Al Jazeera had ontkend dat de verklaring van de groep afkomstig is. Volgens de woordvoerder is de site waarop de verklaring werd gepubliceerd niet van de Moslimbroederschap, maar gaat het om een nepsite die door het Syrische regime is gemaakt.

De Syrische Moslimbroederschap heeft de volksopstand tegen het regime van president Assad tot nu toe altijd gesteund, maar maakte nog niet eerder gebruik van aanslagen. Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad de crisis in Syrië volgt, gelooft de Moslimbroederschap en kan zich niet voorstellen dat de beweging achter de aanslagen zit:

“Ik zou daar heel verbaasd over zijn. Het was wel de verwachting dat het regime in deze richting wijst, want dat komt ze buitengewoon goed uit. Op deze manier kan het regime zeggen dat de oppositie zich schuldig maakt aan terreur. De Syrische Moslimbroederschap heeft zich de laatste tijd buitengewoon gematigd getoond en niet tot geweld opgeroepen. Bij terreur van de Moslimbroeders denk je terug aan het begin van de jaren tachtig, toen de beweging probeerde met geweld het regime omver te werpen. De huidige volksopstand kent zeker ook geweld tegen het regime, maar tot dusver werden geen terreuraanslagen ingezet.”

Syrische regime wees in eerste instantie naar Al-Qaeda

De aanslagen kwamen gisterochtend een dag nadat de eerste leden van de waarnemingsmissie van de Arabische Liga arriveerden, die erop moeten toezien dat Syrië het onlangs ondertekende vredesakkoord naleeft. Gistermiddag stond het dodental volgens verschillende regerinsgezinde media op zeker veertig. Het Syrische regime sprak van een terroristische daad en wees in eerste instantie naar Al-Qaeda.

De Syrische autoriteiten namen de net gearriveerde waarnemers van de Arabische Liga gisteren mee naar de plaatsen van de aanvallen om hen duidelijk te maken dat er terroristische groeperingen achter de opstand in het land zitten.

Duizenden inwoners Damascus bij begrafenis slachtoffers

Duizenden rouwende Syriërs namen vanochtend in Damascus deel aan de massabegrafenis van de tientallen doden die gisteren vielen. Zij droegen vlaggen en afbeeldingen van de slachtoffers met zich mee en riepen leuzen als “Martelaar, martelaar, martelaar, wij willen niemand anders dan Asssad”.