Kortkolom buitenland

Hoger beroep levert Timosjenko niets op

Kiev. Het Hof van Beroep in Kiev heeft een gevangenisstraf van de Oekraïense ex-premier en oppositieleider Joelia Timosjenko bekrachtigd. Timosjenko werd eerder dit jaar veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik als premier in 2009. Zij ging in hoger beroep, maar het Hof van Beroep liet het vonnis ongewijzigd, ondanks zware internationale kritiek op Oekraïne. De kwestie heeft geleid tot grote spanningen tussen de Europese Unie en Oekraïne. De EU beschouwt de veroordeling van Timosjenko als politieke afrekening door president Viktor Janoekovitsj. (AP)

Russische NAVO-gezant wordt vicepremier

Moskou. De Russische gezant bij de NAVO, Dmitri Rogozin, is gisteren door president Dmitri Medvedev aangewezen als vicepremier. Rogozin geldt als havik. Hij is in Brussel bekend wegens zijn anti-westerse retoriek. Rogozin beloofde Medvedev „met ijzeren hand” de strijd aan te gaan met de corruptie binnen het Russische leger. (AP)

Britse prins Philip (90) naar het ziekenhuis

Londen. De echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, prins Philip (90), is vrijdagavond in het ziekenhuis opgenomen met pijn op de borst. Volgens een woordvoerder van Buckingham Palace is het een „voorzorgsmaatregel”. (Reuters, AP)