Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kim Jong-un neemt titel ‘opperste legerleider’ op zich

Kim Jong-Un tijdens de begrafenis van zijn vader in Pyongyang, woensdag. Het screenshot komt van een Noord-Koreaans televisiestation. Foto Reuters

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben de zoon en opvolger van Kim Jong-il vandaag betiteld als de ‘opperste leider’ van de strijdkrachten. Met de verwerving van die titel is Kim Jong-un de vacante machtspositie van wijlen zijn vader weer een stap dichter genaderd.

De verweesde twintiger bezocht vandaag volgens het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap in het gezelschap van vooraanstaande militairen zijn opgebaarde vader. De ‘opperste leider van de revolutionaire strijdkrachten’ zou bij die gelegenheid zijn ‘diepe treurnis’ hebben uitgesproken.

En zo lijkt het er zeer sterk op dat de natie vast zal houden aan de voorname rol van het leger zoals wijlen Kim Jong-il dat voorstond. De zaterdageditie van staatskrant Rodong Sinmun riep Jong-un al op de toppositie binnen het leger op zich te nemen.

“Kameraad Kim Jong-un, neem alstublieft het opperste leiderschap op u, zoals het volk het wenst.”

Jong-un, wiens leeftijd ergens achter in de twintig wordt geschat, zal de derde generatie van de Kim-dynastie belichamen. Kim Il-sung, die Noord-Korea stichtte in 1948, blijft de ‘eeuwige leider’. Jong-il blijft te boek staan als de ‘grote leider’.