Intussen in Den Haag

Deze rubriek beschrijft elke zaterdag de achterkant van het politieke bedrijf. Vandaag: Kathleen Ferrier wil het paspoort van terrorist Tanja afpakken en Kamerleden blikken terug.

Ferme Ferrier

Pak het paspoort van Tanja Nijmeijer af! Die ferme boodschap verkondigde CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Het moest maar eens afgelopen zijn met de romantisering van de Nederlandse „terroriste” Nijmeijer, 33 jaar en strijder voor de FARC in Colombia. Ferrier is het „beu” dat Nijmeijer nog steeds vrij rondloopt. Zo. Die zat.

Het plannetje verspreidt zich razendsnel, nog voordat het debat in de Kamer over de situatie in Latijns-Amerika goed en wel is begonnen. D66-leider Alexander Pechtold wil alleen wel weten of Ferrier begrijpt hoeveel paspoorten Nijmeijer eigenlijk bezit. Heeft ze er maar één, dan kan afpakken niet eens: Nederland is tegen statenloze burgers.

VVD’er Han ten Broeke biedt haar vervolgens – niet zonder cynisme – „graag” de ruimte hem „rechts in te halen”. En PvdA’er Frans Timmermans meent dat Ferrier hoon verdient. Als ook de minister het plannetje betitelt als een „suggestie die niet aan de orde is”, verzucht SP- Kamerlid Harry van Bommel dat een proefballonnetje tegenwoordig niet eens een halve dag in de lucht hangt.

Ferrier ondergaat het hoofdschuddend. „Vreemd” noemt ze het. Hoezo politiek gewin? Zij wilde de minister enkel vragen naar deze mogelijkheid. Niks mis mee toch? (HM)

U ook een fijne Kerst, muis

Het is kerstreces. Elk op hun eigen manier geven de Kamerleden een laatste gedachte mee. Uitnodigingen tot contemplatie.

Zoals PVV’er Leon de Jong: „Het was weer een bijzonder jaar”, twittert hij. „Grote eer om als volksvertegenwoordiger aan de slag te zijn!” Ook partijgenoten Lilian Helder en Geert Wilders wensen „iedereen” een goed 2012.

Sjoera Dikkers (PvdA) groet bij het inpakken van de dozen nog een laatste keer „mijn kamermuis die niet kan wachten tot ik weg ben”. SP’er Renske Leijten heeft meer moeite optimistische gedachten mee te geven. Nadat ze een bericht heeft rondgestuurd over een ontslagen postbeambte moppert ze over de NS en over een stoptrein die „áltijd vertraging oploopt”.

CDA’ers kunnen zich uitgeput in een stoel naast de kerstboom laten zakken. Elly Blanksma uit die fractie stelt vast dat ze „een kleine dertig eurodebatten” gevoerd heeft en voor volgend jaar „niet minder verwacht. Nu toe aan reces”. Pfff.

Is die rust haar echt gegund? Fractiegenoot Pieter Omtzigt denkt er het zijne van. „Bij de laatste twee recessen (zomer en herfst) kwam Kamer trouwens terug om over Europa te debatteren.” Tot snel. (FS)

Bijdragen van Huib Modderkolk en Freek Staps