Ik wil duurzaamheid

De afgelopen jaren hadden we genoeg geld ter beschikking voor een redelijk comfortabel bestaan. Dat wil ik graag zo houden, daarom ben ik bang dat minder consumeren er niet in zit. Méér hoeft niet, want ik heb een hekel aan veel spullen hebben. Ook houd ik niet van winkelen in grote warenhuizen, bouwmarkten en showrooms. Gelukkig is er de mogelijkheid om veel online te kopen. Vandaag besteld, morgen in huis. Het vinkje voor de nieuwsbrief wel even wegklikken. We hoeven niet méér dan we nodig hebben.

Twaalf jaar geleden schafte ik een scanner aan, revolutionair in die tijd. Het apparaat werkt nog goed, maar staat op zolder. Afgedankte computers gingen naar de rommelmarkt. Ik kan het niet over mijn hart krijgen om gave apparaten weg te gooien. Na de derde vervanging van mijn computer lukte het niet meer de scanner met de laatste te laten werken. Er hebben twee specialisten naar gekeken. Dat baatte niet en toen heb ik een nieuwe scanner aangeschaft. Die kostte even veel als het werk van de specialisten. Hoe materialistisch ben je als je zo hecht aan je uit de tijd geraakte spullen?

Dan het verhaal van mijn tien jaar oude digitale camera. Het klepje van de batterijhouder mist een flintertje waardoor het niet meer goed sluit. De foto’s die ik met dat toestel kon maken vond ik mooi genoeg. Ze hebben niet zo’n hoge resolutie en daardoor weinig opslagruimte nodig. Met mijn beste oog kon ik door het venstertje kijken voor het beeld. Nu heb ik per ongeluk een camera gekocht waar je op een display moet kijken om te zien wat je op de foto zet. Dat zag ik over het hoofd bij het digitaal shoppen. Het is nu elke keer een verrassing wat er op het computerscherm verschijnt. De camera inkijken is verleden tijd. Ik gebruik liever mijn oude camera! Dat klepje moet te fixen zijn, hoe dan ook. Het lampje van de oven kon ik gemakkelijk vervangen. Meestal kost het meer tijd en moeite om dingen te maken. Als we het zelf niet kunnen, proberen we het voor een redelijke prijs te laten doen. U begrijpt nu vast waarom ik niet méér spullen wil hebben. Is dit nu consumeren of consuminderen?

Ik wil spullen die lang meegaan. Duurzaamheid biedt de mensheid een wereld van morgen. Is minder materialistisch zijn en consuminderen altijd duurzaam?

De auto raakt op, bij de laatste keuring keek de monteur bedenkelijk. Wat is duurzamer? Een nieuwe energiezuinige auto aanschaffen waar alles net in past wat wij mee willen nemen of is het beter uit te kijken naar een redelijk zuinige tweedehands? Als we voor een tweedehands gaan, hoef ik die autoshowroom niet in.

Rian van Damme

Nieuwerkerk

    • Rian van Damme