Hof bevestigt straf van Trafigura

Rotterdam. - Grondstoffenbedrijf Trafigura is gisteren ook in hoger beroep veroordeeld voor haar handelen rond het afval van de tanker Probo Koala. Het Amsterdamse gerechtshof verklaarde het schuldig aan illegale uitvoer van afval naar Ivoorkust. Het hof achtte bovendien bewezen dat Trafigura het schadelijke karakter van het afval verzweeg toen zij dat in Amsterdam bij het bedrijf APS ter verwerking aanbood. Het hof kwam tot een boete van een miljoen euro, evenals de rechtbank vorig jaar.

Trafigura was eigenaar van een lading verontreinigd afvalwater die de Probo Koala in de loop van enige maanden had verzameld . In juli 2006 probeerde het zich van het afval te ontdoen bij afvalverwerker APS in Amsterdam. APS had het al voor een deel ingenomen, toen bleek dat het veel sterker vervuild was dan gesuggereerd. Na discussie over hogere verwerkingskosten pompte APS het afval met toestemming van de Amsterdamse gemeente terug in de Probo Koala. Die liet het een paar weken later uiteindelijk achter in Abidjan. Daar is het door een lokaal bedrijfje op willekeurige plaatsen gedumpt. De intense stank van het afval leidde tot woede en angst onder omwonenden die vreesden ernstige gezondheidsschade op te lopen.