Grote protestdag Rusland begonnen - bondgenoot Poetin wil bemiddelen

In Moskou waren rond elf uur vanochtend al duizenden mensen op de been. Foto Reuters / Tatyana Makeyeva

In Rusland wordt sinds vanochtend weer gedemonstreerd tegen het verloop van de parlementsverkiezingen van begin december. In Moskou worden later vandaag tienduizenden mensen verwacht. De druk op president Medevedev en premier Poetin neemt toe.

In het oosten van Rusland, in Vladivostok, droegen demonstranten vanochtend posters met zich mee waarop zij opriepen tot het vervolgen van Poetin. De regionale politicus zei op de protestbijeenkomst dat de resultaten van de parlementsverkiezingen voor ongeldig moeten worden verklaard.

Vanmiddag vindt in Moskou een grote, door de autoriteiten goedgekeurde, manifestatie van oppositiebewegingen plaats. De organisatoren verwachten dat er rond de 50.000 betogers naar het Sakharov-plein zullen komen om hun eis voor nieuwe verkiezingen kracht bij te zetten. Ook wil de oppositie dat degenen die verantwoordelijk zijn voor verkiezingsfraude worden vervolgd.

Belangrijke bondgenoot Poetin wil bemiddelen tussen regering en oppositie

Een belangrijke bondgenoot van Poetin, zijn voormalige minister van Financiën Alexei Kudrin, kondigde vandaag ook aan de zorgen van de demonstranten in het land te delen. Hij maakt vandaag mogelijk ook zijn opwachting in Moskou en riep de Russische regering op ernst te maken met het doorvoeren van hervormingen om “revolutionaire onrust” te voorkomen. Ook zegt hij te willen bemiddelen tussen de machthebbers en de oppositie.

Voormalig Sovjet-president Michail Gorbatsjov kondigde eerder deze week aan ook naar de demonstratie in Moskou te komen. Hij noemde opmerkingen van Poetin over de protestbeweging, bijvoorbeeld dat deze ontworpen is om mensen te hersenspoelen, gisteren een “schande”. Gorbatsjov was altijd een bondgenoot van Poetin, maar stelt zich de laatste jaren steeds kritischer tegenover de huidig premier op.

Onvrede houdt aan ondanks door Medvedev beloofde hervormingen

President Medvedev stelde donderdag in zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement dat de regering democratische hervormingen zal doorvoeren, maar volgens onze correspondent Michel Krielaars vinden oppositie en betogers dat onvoldoende en zal de protestdag van vandaag een interessante dag worden:

“Op de aanmeldpagina op Facebook hebben tienduizenden mensen laten weten dat ze komen. Wat opvalt aan de discussie op Facebook is dat de toon inmiddels veel agressiever is. De betogers moeten echter ook met eisen gaan komen. Medvedev heeft donderdag gedaan of hij een handreiking doet, de betogers zullen daar iets tegenover moeten zetten. Vandaag wordt dus een interessante dag.”

Volg voor live Twitter-updates van de protesten onze correspondent in Moskou Michel Krielaars.