Geweld moslimsekte Boko Haram eist tientallen doden in Nigeria

Leden van de Oodua People's Congress militie in Lagos, Nigeria's financiële hoofdstad, lopen gewapend door de straten nadat de politie hun protest tegen Boko Haram ontvlucht is. Foto AP / Sunday Alamba

De radicale moslimsekte Boko Haram heeft de afgelopen dagen een spoor van tientallen doden nagelaten in het noordoosten van Nigeria. Bij aanslagen en gevechten met ordetroepen zijn zeker 61 mensen omgekomen.

De gevechten vonden plaats in de staten Borno en Yobe, die grenzen aan Kameroen, Tsjaad en Niger. De gevechten begonnen donderdag. Geweervuur en explosies weerklonken in de steden Damaturu en Maiduguri.

Boko Haram voert een steeds gewelddadiger strijd tegen de zwakke centrale regering van Nigeria. De beweging wil de invoering van de sharia afdwingen. In de steden Damaturu en Potiskum in Yobe kwamen zeker vijftig mensen om het leven. In Maiduguri, de hoofdstad van Borno, zijn volgens AP mindetsn elf doden gevallen. Dit melden lokale hulpdiensten.

Gisteren werden de aanslagen opgeëist door een man die zich tegenover AFP woordvoerder noemde van Boko Haram. “Wij wreken onze broeders die in 2009 door ordetroepen zijn gedood.” Destijds werd een opstand van de sekte hard neergeslagen door de autoriteiten, met honderden doden tot gevolg. Ook de aanslag op een VN-kantoor in Abuja, waarbij in augustus 24 doden vielen, werd opgeëist.

In Yobe is een avondklok van zeven uur ‘s avonds tot zeven uur de volgende ochtend ingesteld. In november werden in met name Damaturu bij aanslagen door Boko Haram meer dan 150 mensen gedood.


Geweld Boko Haram Nigeria weergeven op een grotere kaart

    • Jules Seegers