Geen reglementaire zege Ajax-AZ

Ajax en AZ hoeven niet te vrezen voor uitsluiting in het bekertoernooi als gevolg van de gebeurtenissen afgelopen woensdag tijdens de gestaakte achtste finale tussen de twee clubs. De KNVB zal geen reglementaire overwinning of nederlaag toekennen, zo maakte de voetbalbond gisteren bekend.

In de 36ste minuut van het duel werd AZ-keeper Esteban door een toeschouwer aangevallen. In een reactie schopte de doelman in op de 19-jarige man. Toen hij daarvoor de rode kaart kreeg haalde AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn elftal van het veld. AZ wilde niet meer verder spelen, waarna de wedstrijd gestaakt werd.

Er lopen nu twee onderzoeken naar het incident in de Arena. „Allereerst zal het bestuur betaald voetbal een beslissing nemen over wat te doen met de wedstrijd”, meldt de KNVB. „Daarnaast onderzoekt de aanklager het incident als zijnde een wanordelijkheid in het stadion waaruit eventueel één of meerdere sancties zouden kunnen voortvloeien.”

Er zijn drie mogelijkheden: de wedstrijd wordt uitgespeeld (zonder Esteban), in zijn geheel overgespeeld of de bereikte stand (1-0 voor Ajax) wordt als eindstand aangemerkt. Of Esteban meedoet als het duel wordt overgespeeld is onduidelijk. Zijn rode kaart zal hoe dan ook geen schorsing opleveren. De KNVB beslist woensdag.