Flauwekul

Ik las met stijgende verbazing het artikel ‘Kunst en Wetenschap’ (Wetenschapsbijlage, 17 & 18 december). Er is weer een nieuwe loot ontstaan aan de eigentijdse kunstboom waaraan reeds vele spinsels prijken van hersens die denken de wereld te verbluffen met hun originele ideeën. De biokunstenaar draait mee ‘in het lab, verzamelt een enorme hoeveelheid tegenstrijdigheden en dubbelzinnigheden. Dat zet hij in een beeld neer.’ De vraag ontstaat waarom het genie dat al die tegenstrijdigheden en dubbelzinnigheden zo goed ziet niet meedoet aan de wetenschap zelf. Maar, het product van de biokunstenaar blijkt zelfs de adepten wat teleur te stellen. Zij hebben het over flauwe wetenschap en flauwe kunst. Samenvattend zou ik zeggen: flauwekul. Wat werkelijk kunstig is kunnen we in de natuur zelf zien. Daar kunnen we écht onder de indruk komen van ongebreidelde ‘creativiteit’. We hebben geen biokunstenaars nodig om ons daarbij te helpen. Het zou goed zijn als ze een vak gingen leren en aan het werk zouden gaan in plaats van ons hautain en zelfgenoegzaam de les te lezen.

Henk Eggelte,

Auteur ‘Veldgids Nederlandse flora’De Steeg

    • Henk Eggelte
    • Auteur ‘Veldgids Nederlandse Flora'De Steeg