Erdogan betrekt vader Sarkozy bij rel

De rel tussen Frankrijk en Turkije over de Armeense kwestie gaat inmiddels vooral over Algerije. En de discussie wordt nu persoonlijk.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan betrok gisteren de vader van Nicolas Sarkozy bij de discussie. Die ontstond nadat het Franse parlement deze week een wet aannam die de ontkenning van de Armeense genocide (en andere volkerenmoorden) strafbaar stelt.

Frankrijk moet eerst eens zijn eigen „genocide” in Algerije erkennen, reageerde Erdogan woedend. Als president Sarkozy daar niks van weet, kan hij het „vragen aan zijn vader Pal Sarkozy, die in het legioen in Algerije diende in de jaren veertig”.

Vader Sarkozy noemde dat op de Franse tv-zender BFMTV „volstrekt belachelijk”. „Ik ben nooit in Algerije geweest”. Hij kwam als militair „niet verder dan Marseille”. Koop mijn boek Tant de vie, was zijn tip aan Edrogan. (AFP)