Dr. Zeepaard maakt pudding

de proefjesfabriek

Dr. Zeepaard maakt pudding voor Kerst. Bananenpudding en kiwipudding. Maar hé, wat is er aan de hand? De pudding wordt pap.

Wat heb je nodig? Een banaan, twee kiwi’s, twee vorken, twee lepels, twee borden, twee limonadeglazen, vier blaadjes gelatine, een schaaltje, koud water, heet water uit de kraan en een maatbeker.

Wat moet je doen? - Pel de banaan en prak hem met een vork op een bord. Doe de geprakte banaan in een glas.

- Schil de kiwi’s, prak ze en doe ze in het andere glas.

- Week de gelatineblaadjes drie minuten in koud water in het schaaltje.

-Knijp de gelatineblaadjes uit en doe in elk glas twee gelatineblaadjes.

- Doe 100 milliliter heet water in het glas met de banaan. Roer alles goed door elkaar.

- Doe 100 milliliter heet water in het glas met de kiwi’s. Roer alles goed door elkaar met de andere lepel.

- Zet de glazen in de koelkast. Wat is er na een uur gebeurd ?

Hoe kan dat? Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een

puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten

enzymen die voorkomen dat de gelatine een gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet. Met bananen kun je dus gelatinepudding maken, maar met kiwi’s niet.

Meer: www.expeditionchemistry.nl