Cuba kondigt vrijlating bijna drieduizend gevangenen aan

De Cubaanse vlag hangt sinds begin deze week halfstok wegens het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il, een belangrijke bondgenoot van Havana. Foto Reuters / Enrique de la Osa

Cuba laat “in de komende dagen” 2900 gevangenen vrij in wat volgens de autoriteiten zelf een gebaar van goede wil is. Onder de duizenden gevangenen zijn onder meer buitenlandse gevangenen en een aantal politieke gevangenen.

President Raul Castro maakte gisteravond bekend dat 86 buitenlandse gevangenen uit 25 verschillende landen vrijgelaten zullen worden. De 62-jarige Amerikaan Alan Gross staat echter niet op de lijst. Hij werd in december 2009 op Cuba gearresteerd omdat hij computer- en internetdiensten naar het communistische eiland had meegenomen. Zijn gevangenneming en veroordeling tot vijftien jaar celstraf heeft de toch al slechte verhoudingen tussen Cuba en de VS verder onder druk gezet.

De vrijlating van 2900 gevangenen is volgens president Castro een gebaar van goede wil in reactie op verzoeken om vrijlating van familieleden en religieuze instituties. Het aanstaande bezoek van paus Benedictus XVI is volgens Castro een van de redenen voor de vrijlating, die volgens de president “Cuba’s kracht” toont. Onder de binnenlandse gevangenen die vrijgelaten worden zijn volgens de autoriteiten een aantal gevangenen die veroordeeld waren voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

Het Cubaanse regime ging in juli van dit jaar na gesprekken met de katholieke kerk akkoord met de vrijlating van 55 dissidenten die nog gevangen zaten na de arrestatiegolf van 2003 waarbij vele tegenstanders van het regime werden opgepakt. Cuba zelf ontkent dat het politieke gevangenen vasthoudt en stelt dat het om huurlingen gaat die door de VS betaald worden om het land te destabiliseren.

    • Pim van den Dool