‘CIA schort aanvallen met vliegtuigjes boven Pakistan op’

In Pakistan bestaat veel woede onder de bevolking over de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigjes. Foto Reuters / Nadeem Soomro

De VS hebben een groot deel van de CIA-aanvallen op terreurdoelen boven Pakistan laten opschorten. De stap zou bedoeld zijn om de verslechterde relaties tussen de VS en Pakistan te herstellen. De onbemande vliegtuigjes zouden alleen nog vuren als topterroristen uitgeschakeld kunnen worden.

The Los Angeles Times meldde gisteravond op gezag van huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen dat de CIA niet langer raketaanvallen uitvoert op personen die verdacht worden van steun aan de Talibaan of andere militante anti-Amerikaanse groepen. Alleen als de zogeheten ‘drone’-vliegtuigjes een topterrorist als de huidige leider van Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, in het vizier krijgen slaat de CIA nog toe, aldus de functionarissen.

Het nieuws over het beperken van het aantal CIA-aanvallen met onbemande vliegtuigjes komt nadat de spanningen tussen de VS en Pakistan vorige maand hoog opliepen over een NAVO-aanval waarbij tientallen Pakistaanse soldaten om het leven kwamen. De NAVO bracht donderdag een rapport uit waarin staat dat de aanval het gevolg was van fouten van zowel de NAVO als Pakistan. Pakistan verwierp de conclusies van het rapport nog dezelfde dag.

Binnen de VS wordt al langer gediscussieerd over de vraag hoe effectief en wenselijk de CIA-aanvallen met onbemande vliegtuigjes zijn. Binnen de CIA zouden veel functionarissen de aanvallen contraproductief vinden omdat ze veel woede onder de Pakistaanse bevolking veroorzaken. Bovendien vallen er regelmatig burgerslachtoffers bij de aanvallen. Sinds het begin van het presidentschap van Obama is het aantal ‘drone’-aanvallen enorm opgevoerd.

    • Pim van den Dool