Bouw omstreden hek gaat door

De bouw in Bentveld van een hek dat doet denken aan een naziconcentratiekamp mag doorgaan. Dat heeft wethouder Belinda Göransson van de gemeente Zandvoort, waaronder Bentveld valt, vrijdag laten weten aan de NOS.

Het hek wordt gebouwd in opdracht van Jack Bakker, voormalig topman bij ING Real Estate en eigenaar van het landgoed Groot Bentveld. Het is een ontwerp van ontwerper Job Smeets van Studio Job. De poort bestaat uit twee schoorstenen die door een rookwolk met elkaar worden verbonden. In het hek zit prikkeldraad verwerkt.

Smeets vertelde in het tv-programma De Wereld Draait door dat aan de poort een bel bevestigd zou worden met daarop de tekst suum cuique. De Duitse vertaling, Jedem das Seine, stond boven de poort van concentratiekamp Buchenwald.

Ronny Naftaniël van de Joodse belangenorganisatie CIDI eiste dat de bouw zou worden stopgezet. Volgens VVD-wethouder Göransson staat de bel met opschrift echter niet op de vergunningsaanvraag en zal deze er ook niet komen.