Ajax geeft belager AZ-keeper stadionverbod van 30 jaar

Alvarado Esteban reageert nadat hij zojuist door de 19-jarige hooligan in de rug is aangevallen. Foto Reuters / Louis Van De Vuurst

De hooligan die woensdag de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ verstoorde, is voor zijn vijftigste weer welkom op de tribunes van de Arena. De Amsterdamse club legt hem een stadionverbod van dertig jaar op. De KNVB beslist later of de man een landelijk stadionverbod krijgt.

De 19-jarige Almeerder Wesley W. had al een stadionverbod, maar kon desondanks toch de Arena betreden. Ajax heeft inmiddels de clubcardhouder getraceerd van wie hij de kaart kreeg en gaat gepaste maatregelen nemen. De mannen worden aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Het stadionverbod tegen Van W. is het langste dat de club ooit oplegde.

Voorlopige hechtenis met twee weken verlengd

Het Openbaar Ministerie bepaalde eerder vandaag al dat de Almeerder op dagen waarop Ajax speelt niet in de buurt van de Arena of in het centrum van Amsterdam mag komen. De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam verlengde ook zijn hechtenis met veertien dagen.

De hooligan viel in de wedstrijd AZ-keeper Esteban aan. Die kon een schop ontwijken en trapte zelf twee keer op zijn belager in. Hij zei even te hebben gedacht dat Van W. een mes bij zich had. Het bekerduel tussen Ajax en AZ werd na het incident gestaakt. Ajax stond op dat moment met 1-0 voor. De Alkmaarse ploeg stapte van het veld toen Esteban rood kreeg. De rode kaart is inmiddels door de KNVB geseponeerd.

Nog onduidelijk wat met de wedstrijd gebeurt

De voetbalbond buigt zich nog over de vraag wat er met de wedstrijd moet gebeuren. Vrijdag werd bekend dat geen van beide ploegen uit de bekercompetitie wordt gezet. Aanstaande woensdag beslist de bond of de wedstrijd wordt uitgespeeld, overgespeeld of dat 1-0 tussenstand de eindstand wordt.

    • Jules Seegers