Ziggo steeds meer zender

Kabelmaatschappij Ziggo gaat digitale zenders beginnen samen met HBO (The Sopranos, Six Feet Under). Zo wordt het bedrijf een concurrent van tv-zenders.

Ziggo, de grootste kabelmaatschappij van Nederland, mag digitale televisiezenders gaan exploiteren samen met het Amerikaanse HBO. Dat heeft de Europese Commissie deze week laten weten. HBO is de producent van veelgeroemde series als Sex and the City, The Sopranos en Six Feet Under.

De Europese Commissie, die moet toezien op mededingingszaken, vindt dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. Als HBO en Ziggo een pakket tv-zenders met series en films gaan aanbieden is dat positief voor tv-kijkers, aldus de Commissie. Alleen Film1 van Chellomedia biedt digitale tv-zenders met films; het Amsterdamse bedrijf heeft al aangekondigd ook een digitaal betaalkanaal met series te beginnen.

Wat HBO Nederland precies gaat doen moeten Ziggo en HBO nog nader invullen, zegt een woordvoerder van Ziggo. „Het nieuws komt nu naar buiten via de Europese Commissie, maar wij hadden het liever gebracht als we preciezer hadden geweten wat we gaan aanbieden.” Er zou sprake zijn van zes betaalkanalen die volgend jaar worden geïntroduceerd. „Dat lees ik ook overal”, zegt de woordvoerder. „Maar dat is nog niet bekend.” De tv-zenders van HBO Nederland moeten ook op andere kabelnetten te zien zijn.

Of HBO Go, de internetdienst met films en tv voor iPhone en iPad en in de VS een concurrent van Netflix, naar Nederland komt is evenmin bekend. Ziggo biedt al tv-diensten voor tablets en smartphones.

Met de samenwerking wordt Ziggo feitelijk een concurrent van zijn eigen klanten. Niet van de kijkers maar van de televisiezenders. De stap past volgens de woordvoerder in de strategie van het bedrijf om zich om te vormen van een kabelmaatschappij die alleen de infrastructuur levert (televisie, internet, telefonie) naar een breder media- en entertainmentbedrijf. Ziggo bedient 3,1 miljoen huishoudens en is actief in onder meer Den Haag, Utrecht, Groningen en Maastricht.

HBO is eigendom van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner. Het bedrijf heeft een groot aantal digitale betaalkanalen in de VS, maar ook daarbuiten. Zo is HBO actief in een tiental landen in Oost-Europa. De samenwerking met Ziggo is onderdeel van de internationale plannen van Time Warner dat actiever wil worden buiten de VS. Het concern heeft ook een bod uitgebracht op de Nederlandse tv-producent Endemol.

HBO begon eind jaren zestig als een kabelmaatschappij voor Manhattan, New York. In 1975 verzorgde het bedrijf een van de eerste rechtstreekse uitzendingen via satelliet, de bokswedstrijd The Thrilla in Manila tussen Muhammad Ali en Joe Frazier. Later is het bedrijf veel zelf gaan produceren. Doordat HBO in de VS achter de decoder zit heeft het minder last van strenge regels op het gebied van seks, geweld en straattaal. Zie bijvoorbeeld het nogal fysieke historische drama Rome.

    • Jan Benjamin