Zeeland, je zult er maar wonen

e bevolking krimpt in beide provincies, maar Limburg heeft geld als water, terwijl Zeeland alleen maar water heeft.

Limburg, bakermat van de PVV, is rijk dankzij de verkoop van de provinciale aandelen in energiebedrijf Essent, die meer dan een miljard opleverde. Zeker 160 miljoen euro is bestemd voor provinciale industriepolitiek: publieke investeringen en participaties om economische groei aan te jagen.

Het Essent-kapitaal is niet genoeg om de bedreigde autofabriek Nedcar te redden, maar wel voor bijvoorbeeld nieuwe centra voor chemie en gezondheidszorg die weer andere investeerders en bedrijven aantrekken. Limburg heeft ook twee regionale ziekenhuizen met een lening gesteund.

Nee, dan Zeeland.

De Oosterscheldeziekenhuizen en Ziekenhuis Walcheren kregen twee jaar geleden na lang soebatten met concurrentiewaakhond NMa groen licht voor een fusie. Voorwaarde van de NMa is dat het nieuwe Admiraal de Ruyter Ziekenhuis de kwaliteit van de zorg verhoogt. Een van de acties: nieuwbouw in Vlissingen. Maar dan moet het gebouw in één keer worden afgeschreven. Kosten: 15 miljoen euro. Dat kan het ziekenhuis niet betalen. Dus was de vraag: wil minister Edith Schippers (zorg; VVD) helpen? Nee. Geen geld. Den Haag, bedankt.

De regionale GGZ-instelling Emergis in Goes kan zijn zelfstandigheid in de geestelijke volkgezondheid niet bolwerken. Emergis (1.500 werknemers) kondigde vorige week aansluiting aan bij de vijf maal grotere Parnassia Bavo Groep (8.000 werknemers) die zich uitstrekt van Europoort tot Castricum. „Belangrijk uitgangspunt” is dat de „Zeeuwse identiteit” behouden blijft. Emergis is naar eigen zeggen wel financieel gezond, maar op onderdelen kwetsbaar. De fusiepartners hebben de meeste zorgen over de kabinetsbezuinigingen. Den Haag, bedankt.

Tot overmaat van ramp ging Zeeland Aluminium Company, kortweg Zalco, vorige week op de fles. Er werken ruim 600 mensen. Het bankroet bedreigt ook honderden banen bij toeleveranciers. het Zeeuwse Tweede Kamerlid Ad Koppejan (CDA-dissident/loyalist) begon meteen te twitteren. Zalco is een energievreter en vroeg voor het bankroet hulp bij economie- en energieminister Maxime Verhagen (CDA). Maar hij bood geen geld. Den Haag, bedankt.

De vierde ‘drenkeling’ is Delta (3.000 medewerkers), Zeelands eigen nutsbedrijf. De provincie bezit 50 procent van de Delta-aandelen. Delta is tevens grootaandeelhouder van de kerncentrale Borssele en wilde een leidende rol spelen bij de Borssele II. Delta is Zeeuwse hoop. Het provincie jaarverslag 2010: „Delta wordt in Zeeland heel belangrijk gevonden in het kader van de hoogwaardige, Zeeuwse werkgelegenheid.”

Zeeland wilde Delta niet verkopen en mist daardoor de extra financiële armslag van Limburg om industriepaus te spelen.

Delta zit aan de grond. Teveel risico’s genomen, te weinig kapitaal. Overmoed. Het bedrijf deed met goedkeuring van de provinciebaronnen mislukte investeringen in zonnecelproductie. Het slotstuk is nu uitstel van de voorbereiding van een tweede kerncentrale. Topman Peter Boerma gaat.

De tweede kerncentrale is absolute prioriteit, schreven de Zeeuwse werkgevers een paar weken geleden nog aan de politieke aandeelhouders van Delta. Wie redt Delta? Het kabinet houdt de boot af. Geen kapitaal voor een tweede centrale. Dus: geen hoogwaardige extra banen. Geen opsteker voor Kamerlid Koppejan. Wel vruchtbare aarde voor anti-Haagse retoriek.

Iets voor de PVV? Met dank aan VVD en CDA in Den Haag.

menno tamminga

    • Menno Tamminga