Zanger met de uitstraling van de aartsengel Gabriël

Weihnachts-Oratorium o.l.v. Jan Willem de Vriend. Gehoord: 16/12 Grote Kerk Naarden. Inl.: combattimentoconsort.com ****

Het Weihnachts-Oratorium van Bach biedt geen onontkoombaar dramatisch verhaal zoals de Passionen. Maar het ontroerende van het kerstoratorium is dat het toekomstige lijden en sterven van Christus – de reden van zijn komst op aarde – dwars door de vaak feestelijke sfeer heen klinkt. Niet zozeer in de tekst, maar wel in de muziek. Zo wordt het koraal Wie soll ich dich empfangen in de eerste van de zes cantates gezongen op de melodie van O Haupt voll Blut und Wunden uit de Matthäus Passion.

Kerst en Goede Vrijdag zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden, zo maakt ook Jan Willem de Vriend duidelijk in het compleet uitgevoerde Weihnachts-Oratorium, juist door het feestelijke daarvan flink aan te zetten. De Vriend vervangt ook de openingsregel „Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage” door de opening van ‘cantate BWV 214’, waaraan de muziek is ontleend: „Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!”

Bach ontsteekt een hemels vuurwerk, het Combattimento Consort beeldt die muziek uitbundig uit, het Nederlandse Kamerkoor zorgt, met een grootse en perfectionistische uitvoering van de grote koren, voor een monumentaal resultaat. De goede solisten komen uit het Kamerkoor, behalve de beroemde tenor Thomas Michael Allen. Hij is met zijn krachtige, blanke en soevereine stemgeluid een evangelist met de uitstraling van de aartsengel Gabriël.

    • Kasper Jansen