Wavin stelt boeken open na verhoging van overnamebod

Buizenfabrikant Wavin heeft zijn financiële administratie opengesteld voor Mexichem, nadat dit Mexicaanse bedrijf zijn ongevraagde bod voor de tweede maal heeft verhoogd. Dat hebben beide partijen vanochtend voorbeurs bekend gemaakt.

In reactie op de nieuwe verhoging van het bod, van 9 euro per aandeel tot 10 euro, sprong de koers van Wavin voor de tweede maal in korte tijd omhoog, met ruim 20 procent. Toch stond het aandeel met 9,47 euro vanochtend onder het nieuwe niveau van het Mexicaanse bod, een teken dat beleggers nog niet helemaal gerust zijn op een goede afloop van de onderhandelingen tussen Mexichem en het bestuur van Wavin.

Met het nieuwe bod waardeert het Mexicaanse bedrijf Wavin op ruim 507 miljoen euro.

Toen de Mexicanen een maand geleden een eerste bod uitbrachten (van 8,50 per aandeel), liet grootaandeelhouder Delta Lloyd weten (6,9 procent) meteen weten pas na te zullen denken over acceptatie van het bod „vanaf 10 euro”.

Bestuurders en commissarissen van Wavin toonden zich tot nu toe eveneens afhoudend op de belangstelling vanuit Mexico. Zij kenschetsten het eerste bod als „ongevraagd”. Na een eerste ontmoeting begin deze maand, verhoogden de Mexicanen het bod van 8,50 naar 9 euro, maar Wavin bleef de boot afhouden. De boeken zouden pas worden geopend bij „een acceptabel bod”.

Dat lijkt nu het geval. Mexichem spreekt in het persbericht van vanochtend van „vriendelijke gesprekken”. Wavin stelt dat er in de onderhandelingen „goede vooruitgang” is geboekt op niet-financiële criteria van het bod (arbeidsvoorwaarden en toezeggingen voor werkgelegenheid bijvoorbeeld). Toch benadrukt Wavin dat er op dit moment „geen zekerheid kan worden gegeven dat de lopende gesprekken tot een uiteindelijke transactie zullen leiden”, noch dat de raden van bestuur en commissarissen het bod bij de aandeelhouders zullen aanbevelen.

Naar verwachting zullen de Mexicanen in de tweede week van januari hun boekenonderzoek in Zwolle starten.