Wie heeft er nu écht schuld aan de huidige schuldencrisis?

Een deel van de infographic van de BBC.

Op de laatste eurotop was een van de belangrijkste gezamenlijke beslissingen dat eurolanden hun begrotingstekort niet meer te hoog mogen laten oplopen. Doen ze dat wel, dan volgt een boete. Maar is zoiets niet al eens afgesproken? En wie hielden zich er toen aan?

De BBC heeft een infographic gemaakt waarin die - en een aantal aanverwante - vragen worden gesteld. Toen in 1997 een soortgelijke afspraak gemaakt werd, hield Spanje zich er tot de crisis van 2008 keurig aan. Italië en Duitsland deden dat niet. En toch zit Duitsland nu niet in het verdomhoekje en Spanje wel. Hoe zit dat? Waar houdt de verantwoordelijkheid van overheden op en begint die van bedrijven en financiële instellingen? En hoe past Griekenland in het totaalplaatje?

Bekijk de verhelderende en in begrijpelijke taal opgeschreven infographic voor de antwoorden: als afbeelding, als tekst of als pdf.

    • Peter Zantingh