VU maakt het studenten makkelijker om te slagen

De universiteit zou zich daarbij leiden door een financieel motief.

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam vereenvoudigt met opzet de tentamens om zo meer studenten te laten slagen. Dat heeft een van de docenten aan de VU, politicoloog Gijs Schumacher, woensdag gezegd in een uitzending van BNR Nieuwsradio. „Wij hebben de motivatie om studenten te laten slagen.”

Volgens Schumacher laat de universiteit zich daarbij leiden door een financieel motief: hoe meer studenten slagen, hoe meer overheidsgeld de onderwijsinstelling krijgt. Kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft aangekondigd vragen aan staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) te gaan stellen. Van Dijk wil een discussie over de vraag „hoe de kwaliteit van het universitair onderwijs kan worden gegarandeerd”.

Ook regeringspartij VVD eist opheldering. Kamerlid Anne-Wil Lucas meent dat in de huidige opzet sprake is van „een perverse prikkel”. Hogescholen en universiteiten worden afgerekend op het aantal studenten dat de opleiding met goed gevolg afsluit. Lucas: „Natuurlijk zit daar een prikkel in om dan ook zoveel mogelijk geslaagden te produceren.” (NRC)