Verhoging maximum snelheid vertraagd door CDA

De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft de algemene invoering van een hogere maximumsnelheid van 130 kilometer per uur vertraagd. Gisteravond nam de Kamer twee moties van het CDA aan waardoor de verhoging alleen in kan gaan op wegen waar geen aanpassingen nodig zijn.

Dinsdagavond tijdens een debat met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen bleek al dat het CDA zich verzet tegen de invoering van de hogere maximumsnelheid op zestig procent van de snelwegen.

‘Veiligheid gaat boven snelheid’

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zei woensdag:

“De minister wil eerst de snelheid verhogen en pas daarna in de benodigde veiligheidsregels investeren. Dit is de omgekeerde volgorde, veiligheid gaat wat ons betreft voor snelheid.”

Het CDA noemt het onverantwoord om in tijden dat iedereen de broekriem moet aantrekken, miljoenen uit te trekken voor maatregelen om de snelheidsverhoging mogelijk te maken. Rond de grote steden waar de luchtkwaliteit in het geding is, zou de verhoging helemaal niet ingevoerd moeten worden, stelde De Rouwe.

    • Marije Willems