Van PKK-banden verdachte Turkse fotograaf weer vrij

AFP-fotograaf Mustafa Ozer (L) werd dinsdag bij zijn huis in Istanbul gearresteerd. Foto Reuters / Osman Orsal

De dinsdag door de Turkse autoriteiten gearresteerde fotograaf Mustafa Özer is vanavond vrijgelaten. Hij werd samen met veertig anderen, waaronder twintig journalisten, vastgehouden in het kader van de strijd van de Turkse politie tegen het “terrorisme” van de Koerdische PKK.

Özer liet tegenover zijn werkgever, persbureau AFP, weten dat er geen aanklachten tegen hem zijn ingediend. Hij werd naar eigen zeggen van woensdag tot donderdag twintig uur achter elkaar verhoord over zijn professionele contacten met de PKK. Ook vandaag zou hij zes uur lang vragen hebben moeten beantwoorden over zijn vermeende banden met de Koerdische arbeiderspartij.

De fotograaf werd vrijgelaten met zes anderen. De overige 41 verdachten in hechtenis moeten voor het gerecht verschijnen om te beslissen of zij nog langer vastgehouden moeten worden. Volgens Turkije behoorden de gearresteerden tot de ‘pers- en propagandavleugel’ de PKK.

Onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen omschreef eerder deze week de arrestaties als een bedreiging van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Vermeulen:

“Iedereen die ook maar zijn sympathie uitspreekt voor de Koerden of aanwezig is op een bijeenkomst waar ook Koerdische sympathisanten zijn, loopt het gevaar te worden gearresteerd. Voor de politiebureaus staan soms rijen van wel honderd meter, omdat de enorme aantallen gevangenen niet te verstouwen zijn [...] Er zitten in Turkije momenteel meer journalisten vast dan in een land als Iran of China. En het grootste probleem van gevangen zitten in Turkije is dat het wel tien jaar kan duren voordat je rechtszaak begint en je dus je onschuld kunt proberen aan te tonen.”

    • Hans Klis