V-raad onderzoekt Libische doden niet

Het Russische voorstel om een onderzoek in te stellen naar Libische burgerdoden ten gevolge van het optreden van de NAVO eerder dit jaar, is gisteren door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties afgewezen.

De Russische ambassadeur Vitaly Churkin had het voorstel ingediend omdat „NAVO leiders ons eerst hadden doen geloven dat er nul burgerdoden waren gevallen tijdens de missie”. Op dit moment lopen er twee onderzoeken naar burgerdoden in Libië, een door het Internationaal Strafhof en een door de VN. De New York Times berichtte afgelopen zaterdag dat de NAVO tientallen burgerslachtoffers heeft gemaakt.

„Wat een bombastische, bedrieglijke beweringen,” reageerde de Amerikaanse ambassadeur Susan Rice, die het Russische voorstel „een goedkope truc” noemde om de aandacht af te leiden van de Russische weigering om Syrië te veroordelen.

De NAVO-missie in Libië ligt gevoelig in de Veiligheidsraad. Rusland en China vinden dat de NAVO de ‘no-fly zone’-resolutie te vrij heeft geïnterpreteerd door NAVO-militairen te sturen. Deze landen bekritiseerden vorige week secretaris-generaal Ban Ki-moon nadat deze had gezegd dat de NAVO-missie strikt binnen het mandaat van de resolutie was uitgevoerd.

De tegenstelling binnen de Veiligheidsraad werd in oktober onderstreept toen Rusland en China hun veto uitspraken tegen een resolutie die het Syrische geweld tegen burgers veroordeelde en dreigde met sancties. Een afgezwakte resolutie van Rusland werd op 15 december afgewezen. (AP, Reuters)