uitgelicht

Nederland, Amsterdam , 09-2010 .Foto Maarten Hartman. Televisie opname LLiNK in Paradiso. LLiNKPOP , LLiNK POP. Afscheidsuitzending van televisieomroep LLiNK. Per 1 september houdt de omroep op te bestaan en wil feestend het bestel uit. Diverse artiesten traden op met een eigen interpretatie van oude en nieuwe protestsongs. Optreden van Marike Jager.
Nederland, Amsterdam , 09-2010 .Foto Maarten Hartman. Televisie opname LLiNK in Paradiso. LLiNKPOP , LLiNK POP. Afscheidsuitzending van televisieomroep LLiNK. Per 1 september houdt de omroep op te bestaan en wil feestend het bestel uit. Diverse artiesten traden op met een eigen interpretatie van oude en nieuwe protestsongs. Optreden van Marike Jager. Maarten Hartman

Film

Ice Age 2: The Meltdown (Carlos Saldanha, 2006, VS). Een sabeltandtijger, een luiaard en een mammoet is het onwaarschijnlijkste vriendentrio uit de prehistorie in het eerste deel van Ice Age. Nu gaan ze vrolijk verder, dansend, vuurtjes stokend en altijd kibbelend. Ditmaal wordt het dal bedreigd door overstroming.RTL5, 20.30-22.15u.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (Andrew Adamson, 2008, VS). Vervolgfilm naar de met christelijke boodschappen doordrenkte boeken van C. S. Lewis over de tocht van een viertal kinderen door het achter een klerenkast verborgen land Narnia. Mooie speciale effecten.SBS6, 20.30-23.25u.

La marche de l’empereur/ March of the Penguins (Luc Jacquet, 2005, Frankrijk). Het lijken net mensen, de pinguïns in deze opzienbarende Franse documentaire. En zo zijn ze ook gefilmd op hun lange tocht van open zee naar hun broedplaats meer landinwaarts op Antarctica.RTL5, 22.15-23.50u.

A Perfect World (Clint Eastwood, 1993, VS). Psychologisch drama van Eastwood. Als FBI-agent achtervolgt hij een ontsnapte Kevin Costner. De laatste heeft een 7-jarig jochie gegijzeld, met wie hij een vader-zoon-relatie ontwikkelt. Ook met Laura Dern.Eén, 23.45-02.00u.

Paris (Cédric Klapisch, 2008, Frankrijk). Mozaïekfilm met een losse, meanderende structuur en een brede waaier aan personages. Spil in dit web is de danser Pierre (Romain Duris) die aan het begin van de film te horen krijgt dat hij een zeldzame hartafwijking heeft. Zijn zus (Juliette Binoche) trekt bij hem in om hem te steunen. Net als in eerdere films van Klapisch (Chacun cherche son chat, L’auberge Espagnol en Les poupées Russes) leren we via een groep mensen de stad beter kennen. Klapisch is een echte stadsfilmer, die zware dingen graag luchtig houdt.Ned.2, 23.50-01.50u.

Informatief

André Kuipers in de ruimte. Verslag van de koppeling van de Sojoez aan het ISS, dat op een hoogte van 330 tot 410 kilometer om de aarde draait.Ned.1, plm. 17.15-17.59u.

The many lovers of miss Jane Austen. Tijdens haar leven werd Jane Austen beschouwd als een onbeduidende schrijfster. Historicus Amanda Vickery, zelf fan, onderzoekt in deze documentaire waarom Austens faam tweehonderd jaar later die van Dickens en Shakespeare benadert. Vickery reist van een congresgebouw in Texas naar het huis van de familie van prinses Diana, en van de loopgraven van WO I naar Hollywood, om te ontdekken waarom generaties lezers gezwicht zijn voor dat halve dozijn romans. BBC 2, 22.00-23.00u.

Gesichter der Arktis - der Fotograf Ragnar Axelsson. Documentaire over de IJslandse fotograaf die zich RAX noemt. Hij legt al ruim een kwart eeuw het leven binnen de poolcirkel vast: Inuit op Groenland, vissers op de noordelijke Atlantische Oceaan en de uitbraak van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Arte, 22.00-23.30u.

Amusement

The Two Ronnies sketchbook. In een televisiecarrière van dertig jaar waarin ze achtennegentig programma’s maakten, vermaakten Ronnie Corbett en Ronnie Barker miljoenen Britten. Dit is een herhaling van de show met hoogtepunten die het tweetal in 2005, e en paar maanden voor Barkers overlijden, presenteerde – vol herinneringen en anekdotes. In deze uitzending ook hun populaire ‘fork handles’-sketch.BBC 1, 21.30-22.00u.

Miranda: the perfect Christmas. Slotaflevering van de tweede serie rond Miranda Hart, die vanavond op het pré-kerstpartijtje van haar excessief vrolijke ouders weer heel wat pijnlijke momenten moet meemaken. Daarom wil ze Kerstmis thuis vieren. Helaas zijn de pakjes niet bezorgd en krijgen haar vrienden ruzie. Ned.3, 23.30-00.05u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor o.l.v. Kenneth Montgomery, met mezzosopraan Paula Murrihy, sopraan Dominique Labelle, tenor Thomas Cooley, bas Christian Immler en sopraan Sherezade Panthaki in Solomon van G.F. Händel.Radio 4, 19.30-23.00u.

De avonden. Botte Jellema ontvangt Marike Jager, die iets laat horen van het theaterconcert Here Comes the Night waarmee ze vanaf januari door het land gaat toeren. Ook te gast vanavond: Joop Daalmeijer, de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur: de instantie wier kunstadviezen afgelopen jaar door het kabinet werden genegeerd. Radio 4, 21.02-23.00u.