Turkije woedend over Franse wet

De ‘Armeense kwestie’ doet de emoties tussen Parijs en Ankara opnieuw hoog oplopen. De EU roept beide landen op de gevoeligheden van de ander te sparen.

De Turkse ambassadeur is vanochtend uit Parijs vertrokken naar Ankara, de Turkse regering zet de militaire en politieke samenwerking met Frankrijk stop, en er komen economische sancties.

NAVO-land en nog altijd aspirant EU-lid Turkije reageert ongekend assertief op het besluit van het Franse parlement, gistermiddag, om het ontkennen van de Armeense genocide (en andere volkerenmoorden) strafbaar te stellen. Wie de volkerenmoord van begin vorige eeuw ontkent, riskeert een jaar cel en een boete van 45.000 euro.

De relatie tussen regiomacht Turkije en het Europese blok staat nu opeens op scherp. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton riep Frankrijk en Turkije op elkaars gevoeligheden te sparen.

Turkije had gewaarschuwd dat er sancties zouden komen als de Assemblée Nationale het wetsvoorstel zou aannemen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, zelf een tegenstander van de nieuwe wet, zei gisteravond al dat „Turkije niet moet overreageren”. De Turkse premier Erdogan sprak de hoop uit dat in de Senaat, die de wet nog moet bekrachtigen, de wijsheid zou terugkeren, „zoals eerder al gebeurde”.

Vanochtend voegde hij eraan toe dat Frankrijk zelf genocide heeft gepleegd, in Algerije. En hij beschuldigde Sarkozy ervan om electorale redenen de islamofobie en turkofobie aan te wakkeren .

De relaties tussen Ankara en Parijs waren al niet hartelijk, omdat Frankrijk zich verzet tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

De wet wordt door de Turken gezien als een nieuwe provocatie van Sarkozy. Turkije is met twaalf miljard euro een belangrijke handelspartner voor Frankrijk.

De afgelopen dagen laaiden de emoties hoog op, zoals altijd in Frankrijk als de Armeense kwestie ter sprake komt. Maar daar was in de Assemblée gisteren weinig van te merken. Amper 41 van de 577 volksvertegenwoordigers vonden het de moeite om aan het debat deel te nemen. In Frankrijk hoeft geen minimum aantal parlementsleden aanwezig te zijn om een wet te kunnen aannemen. Wegens de schaarse interesse werd er gestemd bij handopsteking, waarna de voorzitter zonder het aantal stemmen vóór mee te delen aankondigde dat de wet was aangenomen.

Valérie Boyer, het UMP-parlementslid uit Marseille dat het wetsvoorstel indiende, was niet onder de indruk van de demonstranten voor het parlementsgebouw. „Mensen die hier met de Turkse vlag komen zwaaien moeten Frankrijk niet de wet voorschrijven”, zei ze.

Frankrijk erkende al in 2001 bij wet de Armeense genocide, maar het ontkennen van de volkerenmoord was tot nu niet strafbaar. President Sarkozy beloofde in de verkiezingscampagne van 2007 daar verandering in te brengen.

Frankrijk heeft nauwe historische banden met de Armeniërs. Al in de vijftiende eeuw waren ze van de eerste oosterse handelslieden in de haven van Marseille, waar nog steeds een groot deel van de ruim 500.000 Fransen van Armeense origine woont. De meesten van hen zijn nazaten van Armeniërs die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gevlucht voor de genocide.

Commentaar: pagina 2

    • Dirk Vandenberghe