Tsjechië heeft definitief afscheid genomen van oud-president Havel

Veel mensen kwamen vandaag naar het plein voor de Sint-Vituskathedraal in Praag. (Ex-)wereldleiders (onder wie Merkel, Sarkozy en Bill Clinton) waren aanwezig bij de uitvaart. Tsjechië sluit vandaag drie dagen van nationale rouw af.
Veel mensen kwamen vandaag naar het plein voor de Sint-Vituskathedraal in Praag. (Ex-)wereldleiders (onder wie Merkel, Sarkozy en Bill Clinton) waren aanwezig bij de uitvaart. Tsjechië sluit vandaag drie dagen van nationale rouw af. Foto AFP / Robert Michael

In Praag is vandaag het lichaam van de zondag overleden Tsjechische revolutionair en oud-president Václav Havel gecremeerd. De uitvaart werd bijgewoond door een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders.

In de Sint-Vituskathedraal van Praag waren tientallen staatshoofden en -lieden vanuit de hele wereld aanwezig. Sarkozy was erbij, net als Merkel en Bill Clinton. Nederland was vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal en prins Willem-Alexander.

http://nos.nl/video/324866-groots-afscheid-voor-vaclav-havel.html

Havel leidde de omverwerping van het communistische regime (de Fluwelen Revolutie) in het Midden-Europese land en werd na de val van het IJzeren Gordijn president van Tsjechoslowakije. Na de scheiding van dat land in Tsjechië en Slowakije in 1993 werd hij staatshoofd van Tsjechië. Hij werd gezien als een man met een duidelijke politieke visie en iemand die richting gaf aan de prille democratie van Tsjechië. Hij was als president onder meer de grote motor achter de toetreding van Tsjechië tot de NAVO en de EU.

Al meer dan vijftien jaar kampte Havel met gezondheidsproblemen. In 1996 moesten artsen een tumor verwijderen en twee jaar later was een spoedoperatie nodig toen een geperforeerde darm zijn leven bedreigde. In 2008 was een nieuw bezoek aan het ziekenhuis nodig vanwege hartklachten. Afgelopen zondag overleed hij op 75-jarige leeftijd.

De uitvaart was de afsluiting van drie dagen nationale rouw in Tsjechië. Om 12:00 was het hele land een minuut stil.

    • Peter Zantingh