Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Trafigura in hoger beroep veroordeeld tot boete miljoen euro

De Probo Koala in september 2006 in de haven van de hoofdstad van Estland, Tallinn. Foto AFP / Raigo Pajula

Oliebedrijf Trafigura is in de zaak rond het afvalschip Probo Koala in hoger beroep door het Amsterdamse hof opnieuw veroordeeld tot het betalen van een boete van een miljoen euro.

Afvalverwerker APS werd vrijdag door het gerechtshof in Amsterdam opnieuw vrijgesproken. Justitie eiste vorige maand een boete van twee miljoen euro tegen Trafigura en een boete van 150 duizend euro tegen APS.

De gemeente Amsterdam ging ook opnieuw vrijuit. Het hof vond het Openbaar Ministerie ontvankelijk in de zaak tegen de gemeente, omdat die als openbaar lichaam zou hebben opgetreden. Normaal gesproken kan een overheid niet strafrechtelijk vervolgd worden.

Afval Probo Koala uiteindelijk gedumpt in Ivoorkust

Trafigura huurde in 2006 het schip Probo Koala om giftig afval te laten verwerken bij APS in Amsterdam. Tijdens het overpompen kwam een verschrikkelijke stank vrij, waarna APS het afval na overleg met de gemeente terugpompte in het schip.

Het afval werd vervolgens aangeboden in Ivoorkust waar het uiteindelijk werd gedumpt. Volgens de plaatselijke autoriteiten overleden vijftien mensen als gevolg van de giftige stoffen en werden duizenden mensen ziek.

APS wel schuldig aan overtreden milieuwet, maar niet strafbaar

Het hof acht bewezen dat Trafigura tegenover APS verzweeg dat het om giftig afval ging en dat het oliebedrijf het afval uiteindelijk illegaal heeft afgevoerd naar Ivoorkust. APS is volgens het hof wel schuldig aan het overtreden van de milieuwet, maar is niet strafbaar omdat de gemeente toestemming gaf het afval terug te pompen in de Probo Koala.

Trafigura werd vorig jaar door de rechtbank ook al veroordeeld tot een boete van een miljoen euro. De rechterbank sprak de gemeente Amsterdam en havenbedrijf APS vrij voor hun rol in de zaak. Het OM ging tegen de vrijspraak en de hoogte van de geldboete in beroep.