Schippers blijft bij korting huisartsen

Minister Schippers wees er gisteren op dat de overschrijdingen in de zorg een erfenis zijn van haar voorganger Ab Klink.

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil de korting van 74 miljoen euro, die ze voor dit jaar oplegt aan de huisartsen, niet schrappen. Dat bleek gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over huisartsenzorg. Op het verzoek van de SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie om dat wel te doen, antwoordde ze: „Waar moet ik het geld dan weghalen? Ik moet twee miljard euro aan overschrijdingen uit 2010 weghalen in de hele sector. Ook bij de huisartsen.”

Het conflict dat ze nu heeft met de huisartsen over hun inkomen, vindt ze „heel naar”, zei Schippers. Vrijdag kondigden de huisartsen aan naar de rechter te gaan. Gisteren hielden sommigen een werkonderbreking, in oktober staakten ze een dag. Schippers wees er op dat de afspraken die haar voorganger Ab Klink met huisartsen had gemaakt te vaag waren. Klink had afgesproken dat huisartsen taken van ziekenhuizen zouden overnemen – zoals zorg voor diabetes- en astmapatiënten – omdat huisartsen dat goedkoper kunnen dan specialisten in ziekenhuizen. Dat hebben veel huisartsen gedaan. Probleem is, dat ze daardoor meer werk kregen en dus ook meer kosten declareerden bij de verzekeraars. En daar zijn weer andere afspraken mee gemaakt: meer dan een bepaald bedrag per jaar declareren mag niet. De kosten in de gezondheidszorg stijgen elk jaar en dus zijn er maxima ingesteld voor elk gebied. (NRC)