Rutten rekent af met vele critici

Fred Rutten won als coach van PSV gisteravond voor het eerst van zijn oude liefde FC Twente en plaatste zich voor de kwartfinales van de beker.

ENSCHEDE - FC Twente - PSV , Voetbal , seizoen 2011-2012 , 22-12-2011 , Stadion Grolsch Veste , KNVB Beker , 1-2 , PSV Eindhoven speler Tim Matavz viert de 1-2 . Jasper Ruhe

Fred Rutten (49) kon het toch niet laten. De coach van PSV had het helemaal niet nodig, maar hij ging gisteravond na de 2-1 bekerwinst tegen FC Twente verhaal halen bij zijn kritische volgers.

Rutten opende de persconferentie na afloop met de mededeling dat het wat hem betreft allemaal heel kort kon, want hij had enorme haast om met vakantie te gaan. Vervolgens deelde Rutten in de catacomben van de Enschede Veste links en rechts standjes uit aan journalisten, die in zijn ogen geen verstand van voetbalzaken hebben. Met de mededeling dat hij „een paar dagen nodig heeft om af te kicken” vertrok de coach met kerstvakantie.

Rutten had zich op het juiste moment weer strijdbaar getoond bij PSV en had naar eigen zeggen nu het liefste doorgewerkt. Na twee mislukte pogingen om het landskampioenschap binnen te halen, was zijn status het laatste half jaar flink afgebrokkeld in Eindhoven. De clubleiding investeerde vorige zomer fors in een nieuwe selectie en gaf Rutten het voordeel van de twijfel. En eigenlijk niet meer dan dat. Gaandeweg de eerste helft van het seizoen wist Rutten lang niet iedereen ervan te overtuigen dat hij de topcoach is op wie PSV nog jaren wil bouwen.

Rutten was er begin deze maand niet bij gebaat dat PSV het in de Kuip tegen Feyenoord opnieuw liet afweten in een ‘grote’ wedstrijd. Daarmee werd nogmaals bevestigd dat Rutten zijn elftallen zelden op het juiste moment kan laten pieken. De onrust was terug. De clubleiding wilde voorlopig nog niet praten over de toekomst van Rutten wiens contract komende zomer afloopt.

Het is een publiek geheim dat de clubleiding in de toekomst een rol weggelegd ziet voor de oud-PSV’ers Ernest Faber en Phillip Cocu. Maar volgend seizoen is mogelijk nog te vroeg voor de twee assistenten van het Nederlands elftal om bij PSV het heft in handen te nemen.

Tot veler verrassing vertelde Rutten zelf in de aanloop naar duels met SC Heerenveen en FC Twente dat hij voor zichzelf al een besluit heeft genomen. Over de inhoud daarvan wilde Rutten niets kwijt, om geen onrust in de spelersgroep te zaaien. En hij heeft de selectie volgens de Zweedse aanvoerder Ola Toivonen ook nog niet ingelicht. „Als Rutten voor zichzelf zijn toekomst heeft bepaald, dan is dat goed voor hem”, zei Toivonen gisteren in de catacomben van de Veste. „Mij maakt het persoonlijk niet uit of hij blijft of vertrekt. Al zijn we wel tevreden over hem.”

Rutten haalde tegen SC Heerenveen (5-1 winst) en FC Twente zijn gram. Afgelopen zondag toonde de winnende trainer nog een relaxte pose. Rutten sloeg niet terug, maar haalde met een paar kwinkslagen zijn gelijk. „Deze kalkkoen leeft nog”, stelde Rutten. „Mijn grijze haren zijn niet van de stress, maar genetisch bepaald. Mijn vader was al op zijn twaalfde grijs en mijn moeder verfde haar haar.”

Een bekerduel met zijn oude liefde FC Twente vormde gisteren het slotstuk voor Rutten van een zeer roerig jaar waarin PSV een financiële crisis afwendde. De voormalige verdediger begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat hij nog nooit als coach van FC Twente had gewonnen. Daarbij wilde Rutten revanche halen voor het 2-2 gelijkspel eerder dit seizoen, waarbij hij de schuld legde bij scheidsrechter Kevin Blom, die Kevin Strootman van het veld had gestuurd. Rutten had destijds zijn emoties nauwelijks meer in bedwang.

Het publiek in Enschede kreeg gisteravond weer een zelfverzekerde en stoïcijnse Rutten te zien. De coach vertrouwde op de kwaliteiten van zijn jonge spelergroep, die zichtbaar een groeiproces doormaakt. Rutten bezweek nooit voor de kritiek op zijn centrumspits Tim Matavz. De Sloveense aanvaller leek in de slotfase van de reguliere speeltijd uit te groeien tot de schlemiel van de avond toen hij voor open doel miste. Maar nog geen half uur later was aanvaller Matavz met twee doelpunten de held van PSV.

En zo besloot Rutten het jaar 2011 toch nog positief in Eindhoven. Maar de recente successen brengen hem naar zijn zeggen niet meer op anderen gedachten over zijn toekomst. „In Twente hebben we daar een uitdrukking voor: wat hij in zijn kop heeft, zit niet in zijn kont.”

    • Koen Greven