Rutte in laatste persconferentie van 2011 over crisis, Turkije en Ajax

Rutte tijdens de persconferentie van vandaag. Screenshot NOS
Rutte tijdens de persconferentie van vandaag. Screenshot NOS

Premier Rutte heeft zojuist zijn laatste persconferentie over de ministerraad van 2011 gegeven. De Kamer gaat nu met kerstreces en is in januari terug. Over aanstaande bezuinigingen wilde Rutte zich niet uitlaten.

Vanzelfsprekend was de schuldencrisis in Europa weer een van de belangrijkste onderwerpen. Of extra “ombuigingen” nodig zijn, wordt in maart besloten als de nieuwe cijfers van het Centraal Plan Bureau naar buiten komen. Onlangs werd uit de decemberraming duidelijk dat het begrotingstekort boven de ‘signaalwaarde’ uitkomt (de grens is 3,7 procent, het zou in 2012 4,2 procent zijn), maar de coalitie heeft eerder al afgesproken dat het zich committeert aan de CPB-cijfers van aankomend voorjaar.

‘Niet meteen bezuinigen’

Over waar er bezuinigd of hervormd wordt, wilde Rutte zich daarom nu niet uitspreken. Hij zei het eens te zijn met Frits Bolkestein, die woensdagavond bij Nieuwsuur zei dat het kabinet moet oppassen niet te veel te bezuinigen. Dat kan een recessie verder verscherpen, zei de oud-fractievoorzitter van de VVD. “Je moet inderdaad niet bij elke tegenslag meteen bezuinigen”, zei Rutte vandaag. “Maar wel als je door de vooraf afgesproken signaalwaarde heengaat. Ook in slechte tijden moeten begrotingsregels gehandhaafd worden.”

‘Afwachten of Franse wet er wel door komt’

De premier weigerde zich uit te spreken over de ruzie tussen Frankrijk en Turkije over de Armeense genocide. Het Franse parlement nam gisteren een omstreden wetsvoorstel aan dat ontkenning van de Armeense genocide van 1915-1916 strafbaar stelt. Erdogan reageerde vandaag door Frankrijk van genocide te beschuldigen.

Laten we eerst even afwachten of de Franse Senaat de wet wel aanneemt, zei Rutte, die daaraan toevoegde dat het sowieso geen gewoonte is uitspraken te doen over de binnenlandse politiek van een andere staat.

‘Reactie Esteban is logisch’

Ook het incident tijdens het bekerduel Ajax - AZ van afgelopen woensdag kwam ter sprake. De premier zei zich goed voor te kunnen stellen dat de AZ-keeper, Esteban Alvarado, reageerde zoals hij deed. “Ik kan me indenken dat je zo reageert op een malloot die je een trap wil verkopen. Je schrikt je rot.”

http://nos.nl/video/324912-premier-rutte-begrijpt-reactie-azkeeper.html

‘Huurders moeten gemakkelijker het huis kunnen kopen’

Woningcorporaties moeten driekwart van hun woningen te koop aanbieden aan huurders, die het huis tegen een redelijke prijs moeten kunnen kopen. Dat maakte de kersverse minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vandaag na afloop van de ministerraad bekend.

http://nos.nl/video/324907-kabinet-driekwart-huurhuizen-komt-te-koop.html

Het kabinet heeft daartoe besloten omdat het groot voorstander van eigen woningbezit is, lichtte Rutte toe. Mensen in een huurwoning moeten meer mogelijkheden hebben om hun woning te kopen. “Het is de moeite waard om woningbezit te stimuleren.”

‘Fijne kerst’

Rutte sloot de persconferentie af door alle afwezigen fijne kerstdagen en een goed uiteinde te wensen.

    • Peter Zantingh