Rotterdams museum wil naar Dordrecht

Het Nationaal Onderwijsmuseum, dat nu nog is gevestigd in Rotterdam, vertrekt hoogstwaarschijnlijk naar Dordrecht. Dat heeft de directie besloten na een landelijke zoektocht naar nieuwe huisvesting. Het museum en de gemeente Dordrecht tekenden gisteren een intentieverklaring. Het museum mag zich vestigen in het monumentale gebouw De Holland van architect Syboldt van Ravensteijn. De gemeenteraad van Dordrecht moet nog wel instemmen met de plannen.

In april werd duidelijk dat het Onderwijsmuseum het pand aan de Nieuwemarkt in Rotterdam medio volgend jaar moet verlaten. De directie kan de huur op termijn niet meer opbrengen, omdat de gemeente Rotterdam de subsidie afbouwt en het ministerie van OCW de subsidie halveert. Bovendien wil de gemeente Rotterdam in het pand een nieuw University College van de Erasmus Universiteit huisvesten.

De museumdirectie keek bij de zoektocht naar een nieuwe locatie vooral naar gemeenten die zich profileren met cultureel erfgoed en geschiedenis. „Bij die zoektocht gooide Dordrecht direct hoge ogen”, aldus de museumdirecteur, Tijs van Ruiten.