PVV laat 'couveusekindje' Zuid-Soedan toch alleen

Dat de PVV tegen een Nederlandse bijdrage aan een VN-missie is, is normaliter niet nieuwswaardig. Maar dat de partij besloot geen steun te geven aan de uitzending van dertig Nederlanders naar Zuid-Soedan, is toch opmerkelijk.

Er waren genoeg redenen om wél in te stemmen, vond ook de PVV. Zuid-Soedan heeft zich dit jaar afgescheiden van het streng islamitische Noorden. Het nieuwe, voornamelijk christelijke, land bevindt zich in een instabiele regio. Onlangs waarschuwde de president van Mali nog voor een „gedestabiliseerde Sahara”, een enorm woestijngebied dat ten prooi is gevallen aan bandieten en islamitische extremisten. Zuid-Soedan zou een buffer tegen die instabiliteit kunnen zijn.

Dat bracht PVV-Kamerlid De Roon aan het twijfelen, zei hij tijdens het debat over de missie. Hij typeerde het nieuwe land als een „couveusekindje” in een lekkende couveuse vol virussen, doelend op de vermeende corruptie in het land.

De andere Kamerleden voelden die twijfel bij de PVV haarfijn aan. Ten Broeke (VVD): „Het moet de PVV toch opgevallen zijn dat het wel een kindje zonder hoofddoek is. Is dat nog een overweging?” En Tweede Kamerlid Ormel (CDA) hield de PVV gisteren bij de stemming voor dat hij zich niet kon voorstellen dat de PVV een zuigeling alleen laat liggen.

Maar dat deed de PVV dus wel. Volgens De Roon heeft de missie een hoog „roulettegehalte” en kost ze de belastingbetaler miljoenen.

Voor de steun aan de uitzending maakte het geen verschil: alle overige partijen stemden ermee in. De maximaal dertig Nederlanders richten zich vanaf juli twee jaar op „civiele capaciteitsopbouw”. Ze zullen ongewapend zijn en worden beschermd door militairen van de Verenigde Naties.