President Wulff was 'niet eerlijk'

Het Duitse staatshoofd was zichtbaar aangeslagen. President Christian Wulff probeerde gisteren te redden wat er van zijn hoge ambt nog te redden viel. Over een privékrediet in een vorige baan had hij open moeten zijn. Zijn omgang daarmee „was niet eerlijk en dat spijt me”, zei Wulff in Slot Bellevue, het presidentiële paleis in Berlijn.

Vorige week onthulde boulevardblad Bild dat Wulff van de vrouw van een bevriende ondernemer een lening had ontvangen van 500.000 euro, tegen een gunstige rente, om er een woning voor te kopen. Het gezin bleek ook gratis in de tweede huizen van bevriende zakenmensen vakantie te hebben gevierd. Dit alles gebeurde toen Wulff premier van de deelstaat Nedersaksen was.

De president zweeg lang over deze onthullingen. Zijn functie moet het hebben van moreel gezag, vertrouwen en geloofwaardigheid. Die drie-eenheid slonk naarmate de pers dieper in de affaire dook.

Gistermiddag trommelde Wulff de media op voor „een persoonlijke verklaring”. Even werd gedacht dat hij zijn aftreden bekend zou maken. Maar dat gebeurde niet. Wulff toonde wel berouw. „Het is mij duidelijk tot hoeveel publieke ergernis de financiering van onze eengezinswoning heeft geleid. Dat had ik kunnen en moeten vermijden. Ik zie in, dat niet alles wat juridisch klopt, ook juist is.” Bondskanselier Angela Merkel reageerde afgemeten op Wulffs verklaring. „Zijn woorden spreken voor zichzelf.”

De president, die zijn woordvoerder en vertrouweling Olaf Glaeseker heeft weggestuurd, is nog niet uit de gevarenzone. „Nog één onthulling en hij is weg”, heet het in de hoofdstad. Op Eerste Kerstdag houdt Wulff zijn (reeds opgenomen) kersttoespraak. De affaire schijnt er niet in te worden genoemd.