PostNL verliest het alleenrecht op postcodes

De postcodegids van PTT post. Wie kent het dikke boekwerk met Nederlandse adresgegevens niet. Hoewel het door de opkomst van het digitaal zoeken minder zichtbaar is geworden, is PostNL nog altijd de enige die deze gegevens mag inzetten voor commercieel gebruik. Tot 1 februari 2012. Vanaf dan mag iedereen van dit databestand gebruik maken. Tot grote onvrede van PostNL. Het postbedrijf spande een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat over het gebruik van de postcodegegevens. De rechter oordeelde echter dat de postcodes van iedereen zijn en dus niet alleen van PostNL.

Al jarenlang teert PostNL op een convenant met de overheid waarin was vastgelegd dat zij als enige Nederlandse postcodegegevens commercieel mocht uitbaten. Dochter Cendris verkoopt gebruikslicenties en verdient daar geld mee. PostNL vreest nu dat deze inkomstenbron wegvalt.

Het postbedrijf is het niet eens met de uitspraak van de rechter en overweegt in hoger beroep te gaan. „We zijn verbaasd dat de rechter in de uitspraak geen aandacht heeft gegeven aan de vraag bij wie het databankrecht ligt”, zegt een woordvoerder.

Naast de postcodes zijn er ook plannen om het Nationaal Wegenbestand vrij te geven. Kaartenmaker Falkplan vreest als gevolg van dat besluit veel klanten te verliezen. De rechter in Den Bosch stelde het bedrijf vorige week in het ongelijk in een zaak die Falkplan had aangespannen.

Het rijk heeft eerder al aangegeven nog meer overheidsinformatie publiek te maken, zolang de Wet openbaarheid bestuur dat toelaat.

De uitspraken zijn goed nieuws voor de ontwikkelaars van apps voor smartphones. Vanaf 1 februari 2012 kunnen zij de postcodegegevens gebruiken voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld fietsrouteplanners.