'Plannen legercoup' in Pakistan

De spanning is sterk opgelopen na de dood Bin Laden en NAVO-aanval.

Er bestaan in Pakistan plannen voor een legercoup. Daarvoor waarschuwde gisteren de minister-president van het land, Yousuf Raza Gilani. Het leger ontkende gisteren echter van plan te zijn een greep naar de macht te doen.

Gilani zei gisteren dat er geen „staat binnen de staat kan zijn.” Hij doelde daarmee op het leger. De uitspraken van Gilani zijn een stevige aanval op Pakistans machtige leger, dat in de geschiedenis al vier keer een coup heeft gepleegd.

De spanningen tussen het leger en de regering zijn in Pakistan de laatste week sterk opgelopen na een zitting van het Hooggerechtshof over het lekken van een memo eerder dit jaar. Pakistan vroeg daarin de Verenigde Staten om hulp bij het voorkomen van een eventuele staatsgreep.

Eerder dit jaar groeide de spanning tussen de Pakistaanse regering – die sinds de verkiezingen van februari 2008 aan de macht is – en het Pakistaanse leger al door de Amerikaanse militaire actie in mei waarbij Osama Bin Laden werd gedood. Het leger was vooraf niet ingelicht over de bestorming van Bin Laden’s huis. Premier Gilani stelde direct vraagtekens bij het feit dat de Al-Qaida-leider zes jaar lang onopgemerkt in Pakistan had kunnen wonen. De NAVO-aanval in november bij de Pakistaanse grens, waarbij 25 Pakistaanse soldaten omkwamen, gooide nog meer olie op het vuur. (BBC)