Patriotraketten in Finland bestemd voor Zuid-Korea

De Patriot-luchtdoelraketten die woensdag bij een controle in de Finse havenstad Kotka zijn ontdekt, waren bestemd voor Zuid-Korea, zo heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van defensie tegenover Duitse journalisten bevestigd. Het gaat om een officiële levering, het laatste onderdeel van een groter wapencontract, waarvoor in Duitsland alle vergunningen zijn afgegeven.

Haveninspecteurs in de Finse stad Kotka ontdekten bij een inspectie de 69 raketten, opgeslagen in houten boxen op open pallets. Dat zij de tekst op de vrachtbrieven als ‘vuurwerk’ lazen, berustte op een vertaalfout van het woord ‘rockets’, meldt de Finse publieke omroep Yle.

Volgens de Duitse woordvoerder komen de Patriot-luchtdoelraketten uit de voorraden van de Bundeswehr en zijn zij onder een intergouvernementeel verdrag verkocht aan Zuid-Korea. Hij gaf geen nadere details.

De havenautoriteiten in Kotka inspecteerden het schip, eigendom van een Deense rederij, omdat een partij van 150 ton explosieven onvoldoende was gezekerd. Bij verdere inspectie werden de raketten ontdekt. Ook die waren volgens de havenautoriteiten niet veilig opgeslagen, en bovendien ontbraken papieren waarin Finland wordt geïnformeerd over de doorvoer van deze wapens. Normaal maakt Finland daar overigens geen bezwaar tegen.

Het schip, de op het eiland Man geregistreerde Thor Liberty, was op 13 december vertrokken uit de Duitse havenstad Emden. In Kotka zou het ankerkettingen en een oude papiermachine aan boord nemen – Finland heeft een belangrijke papierindustrie. Kettingen, papiermachine en explosieven waren bestemd voor China.