pas verschenen

Anna Funder: Al wat ik ben (All That I Am). Vert. Harry Pallemans, Contact, 460 blz. € 24,95

Historisch romandebuut van de Australische schrijfster Anna Funder (1966), auteur van het veelgeprezen en -bekroonde Stasiland: True Stories from behind the Berlin Wall, over het dagelijks leven in de DDR. Al wat ik ben gaat over Duitse ballingen die in de jaren dertig in Engeland de strijd tegen Hitler voortzetten. Volgens Jan Donkers (Boeken, 7-10-11) ‘een boek dat je huiverend uitleest’.

Stéphane Hessel & Edgar Morin: De weg van de hoop ( Le chemin de l’espérance). Vert. Henne van der Kooy, Van Gennep, 60 blz. € 4,95

Na zijn succesvolle pamflet Neem het niet! komt de 93-jarige oud-ambassadeur, oud-verzetsstrijder en oud-gedeporteerde Stéphane Hessel met zijn volgende pamflet, geschreven met de Franse filosoof en socioloog Edgar Morin. Verontwaardigd zijn is niet genoeg, stellen beide auteurs. Hun Franse medeburgers moeten weer hoop krijgen. Volgens Margot Dijkgraaf (Boeken, 25-11- 11) ‘lijdt [het] geen twijfel dat velen – na eerder gehoor te hebben gegeven aan de oproep tot verontwaardiging – deze weg van de hoop zullen willen inslaan’.

Yvonne Keuls: Gedragen op de wind. Schrijversprentenboek. Anthos, 144 blz. € 14,95

Eerbetoon aan het leven en het toneelwerk, de sociale en de Indische romans van de 80-jarige Nederlandse schrijfster Yvonne Keuls.

Manuel Kneepkens: Het boek Foutu. Kroniek van een poëtisering. Douane, 332 blz. € 19,95

Roman gebaseerd op de politieke strijd tussen Kneepkens, oud-voorman van de Rotterdamse Stadspartij, en Pim Fortuyn.

Willem Kurstjens: Maak je eigen gedrocht. En andere gedichten bij Goya’s Grillen. Shinz, 32 blz. € 8,95

Een eigentijdse dichterlijke interpretatie van afbeeldingen van de Spaanse schilder Francisco Goya (1746-1828).

Walter Liedtke: Vermeer. Het volledige werk (Vermeer. The Complete Paintings). Vert. Paul Boudens, Ludion, 208 blz. € 49,90

Overzicht van het werk van de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder Johannes Vermeer (1632-1675).

Tegelijk verschenen met Manfred Sellink: Bruegel. Het volledige werk. (304 blz. € 49,90).

Kurt Löb: De schilder en andere verhalen. Tienstuks, 84 blz. € 17,50

Verhalenbundel van de Nederlands-Duitse kunstenaar Löb (1926), verantwoordelijk voor de illustraties in de Nederlandse vertaling van onder andere Tsjechov, Gogol en Guy de Maupassant.

Gérard de Nerval: Reis naar de oriënt (Voyage en Orient). Vert. Hannie Vermeer-Pardoen, Van Gennep, 550 blz. € 29,90

Eerste Nederlandse vertaling van het reisverslag van Franse journalist en schrijver Gérard de Nerval, pseudoniem van Gérard Labrunie (1808- 1855), die in de 19de eeuw van Parijs naar Istanbul reisde.