Parijs betaalt voor weghalen van borstprotheses

De Franse regering raadt de 30.000 vrouwen met een borstimplantaat van het bedrijf Poly Implant Prothese (PIP) aan deze uit voorzorg te laten verwijderen, op kosten van de staat. Wie om medische redenen een borstprothese heeft, bijvoorbeeld na borstkanker, krijgt op kosten van de staat een nieuwe.

Minister van gezondheid Xavier Bertrand onderstreepte na het kabinetsbesluit vanmorgen dat het om een preventieve maatregel gaat die geen urgentie heeft.

De explantatie wordt ook aanbevolen als er geen tekenen van achteruitgang van het implantaat is, omdat de prothese van deze fabrikant een verhoogd risico op scheuren vertonen. Dat kan leiden tot ontstekingen en huidirritatie.

Viervijfde van de PIP-produktie is naar de export gegaan: voor ruim de helft naar Latijns-Amerika en een kwart naar West-Europa. In veel landen hebben de gezondheidsautoriteiten gezegd de ontwikkelingen in Frankrijk af te wachten voordat zij zelf besluiten nemen. In vrijwel alle landen is het gebruik van deze protheses vorig voorjaar gestaakt, nadat de Franse gezondheidsinspectie alarm had geslagen omdat er meer dan duizend meldingen van scheuren en andere problemen waren gekomen.

Bij verder onderzoek kwam aan het licht dat acht Franse vrouwen met een PIP-prothese kanker hebben gekregen, maar Franse deskundigen onderstrepen dat er geen verband gevonden is tussen deze protheses en kanker.

Het bedrijf gebruikte hiervoor industriële silicone, dat wordt gebruikt in toepassingen die uiteenlopen van computers tot keukengerei. Deze industriële silicone is ongeveer tien keer goedkoper is dan silicone die is goedgekeurd voor medisch gebruik.

Franse belangengroepen schatten dat er wereldwijd 300.000 tot 400.000 borstprotheses zijn verkocht van het frauderende bedrijf. In een verklaring zegt de Britse gezondheidsinspectie MHRA dat er geen reden voor alarm is. Volgens die verklaring is er contact geweest met de inspecties in Frankrijk, Nederland, Portugal, Italië, Ierland, Hongarije, Oostenrijk, Denemarken en Malta. „Ze waren het er allemaal over eens dat er geen bewijzen zijn voor enige toename van kanker die in verband staat met de PIP-implantaten en dat er geen bewijzen zijn voor onevenredig veel scheuren anders dan in Frankrijk.”

Het bedrijf Poly Implant Prothese, dat is gevestigd in Marseille, is in 1991 opgericht en was enige tijd wereldwijd de derde producent van borstprotheses. Het verkeert sinds vorig jaar, toen de fraude aan het licht kwam, in een faillissementsprocedure om de negen miljoen euro schuld af te wikkelen. (AFP, Reuters)