Oud-premier Oekraïne ook in hoger beroep veroordeeld - ‘interessant machtsspel’

Foto AFP / Sergei Supinksy

De voormalig premier van Oekraïne, Julia Timosjenko, is ook in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel voor machtsmisbruik, meldt persbureau Reuters.

In oktober werd Timosjenko al veroordeeld voor machtsmisbruik, waartegen Timosjenko in hoger beroep ging. Dat bezwaar is nu afgewezen door de rechtbank in Kiev. De rechtbank oordeelt dat Timosjenko haar bevoegdheden heeft misbruikt bij het sluiten van een gasdeal met Rusland.

Timosjenko blijft de beschuldigingen ontkennen en zegt dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Ook de Europese Unie vindt de aanklacht onterecht. Timosjenko heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Michel Krielaars, NRC-correspondent in Moskou, noemt het een “interessant machtsspel”:

“De belangrijkste tegenstander van president Janoekovitsj voor de aankomende parlementsverkiezingen in oktober 2012, is nu uitgeschakeld. Ze was het gezicht van de oppositie, en dat is nu weg. Onder druk van de EU zou Janoekovitsj misschien amnestie kunnen verlenen aan Timosjenko. Zelfs al zou hij dat doen, dan doet hij dat waarschijnlijk pas na de verkiezingen. De EU, die het niet met deze veroordeling eens is, zal wel de druk blijven opvoeren.”

De gevolgen van deze veroordeling zet de verhoudingen tussen de EU en Oekraïne op scherp, zegt Michel Krielaars:

“Het associatieverdrag dat in de maak was is nu uitgesteld. Dat was belangrijk voor Oekraïne, omdat het land praktisch failliet is en met dat verdrag financiële steun zou kunnen krijgen van de EU.”

De uiteindelijke beslissing over het lot van de 51-jarige Timosjenko ligt bij Janoekovitsj. Onlangs zorgde een video over Timosjenko’s cel in de gevangenis voor ophef.

    • Judith Laanen