Olievlek Shell bij Nigeria drijft richting kust

De olievlek van een lekkend olieplatform op zee van Shell dreigt de kust van Nigeria te bereiken. Volgens de Nigeriaanse autoriteiten kon het lek wel eens het ergste in tien jaar tijd worden. De olie is nu zo’n 185 kilometer van het drijvende productieplatform ‘Bonga’ afgedreven. De vrees is dat de olie de kust bereikt, zegt een functionaris van het Nigeriaanse National Oil Spill and Response Agency. Het veld is woensdag door Shell gesloten, nadat al 40.000 vaten olie (van elk 159 liter) waren gelekt. De olie kwam vrij bij een lek in een pijpleiding, afgelopen dinsdag. Het platform heeft een capaciteit van 200.000 vaten per dag. De leiding liep naar een wachtende olietanker. Shell stuurt schepen en vliegtuigen met oplosmiddelen naar de Golf van Guinee voor de kust van Nigeria in een poging de ruwe olie die in zee is gestroomd op te ruimen. (NRC)