Nigeria meest optimistisch

„Europa leidt op het bal van de wanhopigen, gevolgd door Noord-Amerika. De rest van de wereld, onder leiding van Afrika, blijft overwegend optimistisch.”

Dat is de samenvatting die het onderzoeksinstituut Gallup geeft van zijn jaarlijks eindejaarspeiling over hoe de inwoners van 51 landen aankijken tegen de economische vooruitzichten van hun land.

De Fransen zijn, net als vorig jaar, wereldkampioen pessimisme. Zij maken zich zorgen over de werkloosheid, hun koopkracht, en de afkalving van de sociale voorzieningen en pensioenregelingen. Maar nog nooit, sinds dit onderzoek in 1978 voor het eerst is gehouden, waren de Fransen zó somber.

Ook andere Europese landen hebben weinig vertrouwen in de ontwikkeling van de economie, al is het nergens zo dramatisch als in Frankrijk. Ierland staat op de tweede plaats, gevolgd door Oostenrijk en België. Van de tien somberste landen liggen er negen in Europa. Nummer tien is Hongkong. Cijfers over Nederland waren vanmorgen niet beschikbaar.

Hoe anders is dat in Azië en Latijns Amerika, en vooral in Afrika. Daar zijn de verwachtingen overwegend positief. Nigeria staat dit jaar te boek als het land met de meest optimistische burgers. Vietnam, dat vorige jaar die eerste plaats haalde, staat nu tweede, Ghana derde. Tunesië waar begin dit jaar een einde kwam aan het regime van president Ben Ali, is zesde op die lijst. De Amerikanen zijn somber zijn over de rest van de wereld, maar minder somber over hun eigen vooruitzichten. (Reuter, AFP)