Nederlandse media zijn wit en onwetend

De hoofdredacteur van Jackie stapte op na publicatie van het woord ‘niggabitch’. Hierdoor is er eindelijk aandacht voor diversiteit, stelt Senay Özdemir. Het was geen racisme , vindt Bernard Hulsman.

De miljoenen fans van popzangeres Rihanna hadden vóór dinsdag nog nooit gehoord van Jackie. Dit Nederlandse modeblad, met een oplage van ongeveer zestigduizend, publiceerde een tekstje van honderd woorden over de good-girl-gone-bad-stijl van de zangeres. De titel? ‘De niggabitch’. Rihanna uitte haar boosheid op Twitter, de hoofdredacteur van het blad stapte op en de wereld kreeg goed zicht op de achteruitgang van Nederland.

Ik ben blij dat miljoenen zich de vraag stellen: zijn Nederlanders zo racistisch? Hoofdredacteur Eva Hoeke van Jackie zei dat het een slechte grap was. „Je hoort het de hele tijd op tv en de radio, dan verschuift blijkbaar je idee van wat normaal is. [...] Er zat geen kwaad achter.”

Kwaad? Nee. Onwetendheid? Zonder twijfel. De Nederlandse journalistiek is een bastion van witte Europeanen die schrijven over een multicultureel land. De grote steden in Nederland bestaan voor een groot deel uit allochtonen, maar van de media zou je dit nooit vernemen. Nederlandse journalisten houden weinig rekening met hun vertegenwoordiging van andere culturen.

Hoeke was er misschien mee weggekomen als de heisa binnen de landsgrenzen was gebleven. Het was Rihanna die er een dialoog van heeft gemaakt. Veel aandacht ging uit naar haar woorden FUCK YOU!!!. Dit ging voorbij aan haar fascinerende punt dat duizenden Nederlandse meisjes het geweldig zouden vinden om te worden erkend voor hun bijdrage aan het land. „Je had een artikel aan hen kunnen wijden. In plaats daarvan drukte je er één af waarin je een heel ras degradeert.”

Nederland trekt zich terug in een beledigende en achterhaalde zeepbel. Zoals Rihanna heeft bewezen, is deze voorbestemd om in het eigen gezicht uiteen te spatten.

Senay Özdemir is een Nederland-Turkse journalist, schrijver en vrouwenrechtenactivist. Ze werkt als gastdocent bij de opleidingen journalistiek en vrouwen- en genderstudies op de Universiteit van Texas in Austin.

    • Senay Õzdemir