Mind the Gap? Denk lekker zelf om je kloof, spoorwegen!

Kromme perrons en rechte coupés gaan slecht samen. In 1969 besloot de London Underground daarom tot de leus ‘Mind the Gap’, denk om de kloof bij het uit- en instappen. Als een mantra wordt de waarschuwing herhaald. Toch vallen er nog steeds mensen tussen perron en opstapje. Reden voor de spoorwegpolitie om er een schepje bovenop te doen: het tonen van een zeer schokkend ongeluk.

Kromme perrons en rechte coupés gaan slecht samen. In 1969 besloot de London Underground daarom tot de leus ‘Mind the Gap’, denk om de kloof bij het uit- en instappen. Als een mantra wordt de waarschuwing herhaald. Toch vallen er nog steeds mensen tussen perron en opstapje. Reden voor de spoorwegpolitie om er een schepje bovenop te doen: het tonen van een zeer schokkend ongeluk.

Op het filmpje zien we een vrouw nogal onhandig een coupé uitstappen. Drie stappen naar voren, twee naar achteren, door de enkels en jawel, daar rolt ze zo het spoor op. Deze dame is in kennelijke staat, stelt de spoorwegpolitie. Gelukkig is ze door een toegesnelde passagier gered en liep ze enkel wat blauwe plekken op. De spoorwegpolitie trekt hier een simpele les uit: kijk niet de diep in het glaasje als je met trein of metro gaat.

Daar zijn twee argumenten tegenin te brengen. Ten eerste: het openbaar vervoer is bij uitstek geschikt voor mensen die we liever niet in het verkeer tegenkomen. Ten tweede: doe zelf iets aan die gevaarlijke kloof.

Lezers van dagblad The Guardian, een enkeling overkwam hetzelfde als de vrouw uit het filmpje, opperen een aantal ideeën. Bijvoorbeeld het blokkeren van deuren waar het perron krom is. Of afstapjes die uitschuiven zo ver als nodig. Met het excuus dat moderne toestellen niet gebouwd zijn voor de oude perrons, nemen weinigen genoegen. Dat is namelijk geen excuus, maar een constructiefout. De wielen passen immers ook naadloos op de rails.

Anderen wijzen op de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van passagiers, de doorgeslagen rage dat veiligheid boven alles gaat of ‘the gap’ als natuurlijk selectiemiddel: alleen klunzen verdwijnen erin. De zogeheten kandidaten voor een Darwin-onderscheiding.

Kinderen, ouderen: ook zij lopen gevaar

Aanvoerder van het verzet tegen de nieuwe ‘Mind the Gap’-campagne is journaliste Joanna Moorhead. Twee vriendinnetjes van haar dochters hebben al eens op het spoor gelegen. Meisjes die overigens niet dronken waren.

Met een meetlint nam Moorhead bij de bewuste locatie, Clapham Junction, de kloof op. Bij de ene trein mat ze 46 centimeter, bij de andere 51 centimeter. Dit is niet alleen gevaarlijk voor dronkaards, betoogt ze, maar ook voor kinderen, ouderen met een rollator en mensen met zware koffers. Laatst zag ze een vrouw die even haar kind losliet omdat ze de kinderwagen in een coupé tilde.

“Dus, luister eens, Network Rail”, raast Moorhead. “Het gaat hier om mijn dochters en hun vrienden: zij vallen op jullie spoor. Ik ben boos nu. Vrees de dag dat het echt misgaat. En die dag komt er. Stop daarom met schokkende beelden van dronkaards en draag zorg voor de veiligheid. Nu.”

    • Steven de Jong