Met flair verteld sprookje door beatboxer en acteur

None

Theater

iPromise. Van: Theater Sonnevanck.

(12+) T/m februari. sonnevanck.nl ***

De prinses heeft „ogen waarin je wel wilt zwemmen” en „knipperende wimpers, die fladderen als vlinders”. iPromise van Theater Sonnevanck heeft de vaart en toon van het beroemde lied ‘ Sprookje’ van Jaap Fischer. Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest maakte een virtuoze bewerking van een Turks sprookje over een kalief die verliefd is op dezelfde prinses als zijn zoon.

Beatboxer Eugène Heuvel en acteur Niek van der Horst vertellen met veel flair dit verhaal over uitkomen voor je eigen gevoelens en het maken van keuzes tegen politieke wetten in. Het tweetal smijt met deuren, ruziet over de manier om het sprookje te vertellen en stapt moeiteloos van de ene rol in de andere. Tegen de achtergrond van een oosterse soundscape tovert Heuvel geluiden van rupsbandvoertuigen, onheilspellende beats en een orgasme tevoorschijn.

Maar de voorstelling van regisseur Muriël Besemer mist in zijn totaliteit ritme. De herhalingen in de tekst zijn onvoldoende poëtisch in beeld gebracht en werken niet toe naar het dramatische hoogtepunt.

In de finale, een gruwelijke confrontatie tussen vader en zoon, staan de acteurs ineens zonder de drijvende vorm van de beatbox tegenover elkaar een scènetje te spelen met veel te veel woorden. Daardoor verliest de sympathieke vertelling de ontroerende impact die de vliegende start beloofde.

Brechtje Zwaneveld

    • Brechtje Zwaneveld