Medvedev kondigt plan voor politieke hervormingen aan

In een poging de toenemende onvrede over het autoritaire regime weg te nemen, heeft de Russische president Medvedev gisteren in zijn laatste jaarlijkse toespraak tot de natie een aantal hervormingen van het politieke systeem aangekondigd. De belangrijkste daarvan is het herinvoeren van rechtstreekse verkiezingen van regionale gouverneurs, die onder het presidentschap van Poetin in 2004 zijn afgeschaft.

Medvedev presenteerde zijn plannen twee dagen voor een nieuw massaprotest tegen de regering, zaterdag in Moskou. Er worden opnieuw tienduizenden betogers verwacht.

Sinds de parlementsverkiezingen van 4 december wordt op grote schaal gedemonstreerd tegen de omvangrijke vervalsing van de uitslagen. Ondanks die fraude leed regeringspartij Verenigd Rusland een grote nederlaag en verloor de partij haar absolute meerderheid. Medvedev zei begrip te hebben voor de roep om verandering. „We moeten alle actieve burgers een kans geven om deel te nemen aan het politieke leven.”

Andere hervormingen die Medvedev aankondigde zijn het verminderen van het aantal handtekeningen dat nodig is voor het deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Daarnaast worden de regels voor de registratie van politieke partijen versoepeld en moet er strenger toezicht komen op de uitgaven van ambtenaren om zo de corruptie te kunnen beteugelen.

De reacties op de hervormingen zijn vooral lauw. In veel commentaren wordt benadrukt dat ze drie jaar te laat komen. De scepsis over de plannen wordt versterkt door het feit dat van al Medvedevs eerdere hervormingen niets terecht is gekomen.

Tegelijkertijd waarschuwde Medvedev dat pogingen om onrust te zaaien niet worden getolereerd en zei hij dat het buitenland zich niet met Ruslands binnenlandse zaken moet bemoeien. Met dat laatste verwees hij naar de beschuldigingen van premier Poetin van een week geleden dat de betogers worden aangemoedigd door de Verenigde Staten.

Ex-president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov, die morgen ook deelneemt aan het protest, heeft gisteren gezegd zich te schamen voor de uitlatingen van Poetin, die vorige week de witte lintjes – het symbool van de betogingen – met condooms vergeleek. Ook kritiseerde hij Medvedev, omdat die weigert de stembusfraude te erkennen. „Medvedev heeft daarmee een kruis door zijn politieke toekomst gezet”, zei hij.

Interview Lilia Sjevtsova: pagina 10