Marokko: koning beschermt

Na de val van tirannen verwachten de Arabische vrouwen vrijheid. In werkelijkheid blijkt in het ene na het andere land, van Irak tot Egypte, dat hun positie juist slechter wordt. Niet alleen door toedoen van fundamentalisten, maar ook door de ‘gewone man’.

Anders dan in Egypte, Tunesië en Libië zijn in Marokko demonstraties tegen het bewind niet echt van de grond gekomen. De positie van koning Mohammed VI is nooit aan het wankelen gebracht. Een verklaring is dat Arabische koningen meer legitimiteit genieten dan de presidenten. Wat betreft Marokko kun je aanvoeren dat de koning ook tijdig hervormingen heeft doorgevoerd. Zo nam hij het initiatief tot een vergaande aanpassing van het familierecht die in 2004 werd gerealiseerd. Vrouwen kregen onder andere het recht echtscheiding aan te vragen en een rechter moet uitsluitsel geven of een man een tweede vrouw mag trouwen. Op de fundamentalistische golf komt nu de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling aan de macht. De partij heeft beloofd geen fundamentalistische agenda door te voeren. „Ik zal me er nooit mee bemoeien of een vrouw een lange of een korte rok draagt”, zei partijleider en komend premier Benkirane deze maand. In Marokko zijn zestig van de 395 parlementszetels gereserveerd voor vrouwen. Het is niet bekend of en hoeveel vrouwen buiten het quotum zijn gekozen.