Maatregelen tegen ontucht bij clubs en verenigingen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven neemt maatregelen om ontuchtplegers buiten de deur te houden bij sportclubs, de scouting en bij jeugdkampen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat onder meer om het gratis maken van de verklaring omtrent het gedrag (vog) voor vrijwilligers, zo meldt persbureau Novum.

Teeven hoopt dat het gratis verstrekken van een vog een drempel wegneemt voor clubs en verenigingen om nieuw personeel te controleren. Organisaties die in aanmerking willen komen voor de gratis vog’s moeten zich aansluiten bij een integriteitsproject van het ministerie.

Een andere maatregel moet ervoor zorgen dat ontuchtplegers van de ene naar de andere organisatie overstappen. Organisaties die werken met vrijwilligers moeten daarvoor zelf een zwarte lijst gaan bijhouden. De staatssecretaris stelt daar een subsidie voor beschikbaar.

Kinderopvangbranche vanaf 2013 voortdurend gescreend

Tot slot wordt de kinderopvangbranche vanaf 2013 continu gescreend. Nu wordt alleen bij de indiensttreding een controle uitgevoerd. Misstappen van personeel moeten daardoor sneller aan het licht komen.

Ook wordt bij het vertrekken van een vog voor buitenlandse medewerkers van een kinderdagverblijf voortaan indien nodig contact opgenomen met andere EU-landen. Robert M., de van oorsprong Letse hoofdverdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak, was in Duitsland al veroordeeld, maar kon zonder problemen in de kinderopvang aan de slag gaan.